Un studiu recent în psihologie a căutat o corelare între oamenii cu anxietate socială și modul în care aceștia se auto-evaluează pe baza feedback-ului social primit. Publicat în revista științifică Emotion, studiul vorbește despre cum modul în care ne percepem pe noi înșine ne definește ca persoane și ne formează personalitatea. În cazul celor cu anxietate socială este interesant de văzut cum aceștia învață să se auto-perceapă în funcție de ceea ce le spune societatea.

Un grup de 21 de adulți cu tulburare anxioasă socială și un altul de 35 de persoane fără anxietate socială au fost puși să țină un discurs de cinci minute despre cum văd ei locul de muncă ideal. Totul în fața unui ansamblu de ”judecători”. Ulterior au fost rugați să-și evalueze prestația și și-au vizualizat scorul acordat de panoul de ”judecători”, fiind din nou rugați să evalueze de această dată cum se percep pe ei înșiși ca urmare a recenziilor din exterior. După încă 20 de minute cercetătorii i-au rugat să-și evalueze din nou performanța. Apoi, la un interval cuprins între 7 și 17 luni, să facă același lucru și să acorde o nouă notă prestației lor din trecut.

Studiul relevă faptul că cei cu anxietate socială au ținut cont mai mult de partea negativă a recenziilor și și-au acordat un scor mai mic ca urmare a acestora. Mai mult – percepția lor despre sine a fost într-o mai mare măsură influențată de opiniile negative ale ”judecătorilor” decât de cele pozitive. În mod contrastant, cei fără anxietate socială au înclinat mai mult spre feedback-ul pozitiv și și-au ridicat stima de sine ca urmare a interpretării acestuia.

Se trage de aici concluzia că informația socială cu caracter negativ este mai influentă asupra celor cu anxietate socială și le afectează într-o mai mare măsură percepția despre sine.

Anxietatea socială este o problemă des întâlnită în toate culturile și se caracterizează prin teama de a interacționa cu ceilalți. Persoanele cu anxietate socială se tem să fie evaluați de ceilalți și în mod special de evaluările negative. La nivel de tulburare, anxietatea socială se poate trata prin terapie cognitiv-comportamentală. Din exterior, cei cu anxietate socială sunt văzuți ca fiind timizi, tăcuți, neprietenoși, anxioși, retrași și dezinteresați. A fi în centrul atenției, a face cunoștință cu persoane noi, a fi observat atunci când întreprinzi o sarcină ori a fi nevoit să susții un discurs public sunt situații care activează factorul de anxietate din cei cu tulburare anxioasă socială.

Mulțumită studiului de mai sus știm acum că anxietatea socială este întreținută de chiar simptomele ei: evaluarea negativă afectează stima de sine ceea ce menține starea de anxietate pe termen lung, generând și mai multă teamă de evaluare negativă ori ridiculizare. Mai mult, feedback-ul social cu caracter negativ este definitoriu în formarea percepției despre sine a celor cu anxietate socială. Prin urmare, feedback-ul social pozitiv ajută prea puțin spre ”deloc” în tratarea tulburării, având o mult mai mică influență asupra stimei de sine.

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply