Toate rețelele de socializare și aplicațiile de dating oferă utilizatorilor posibilitatea de a încărca poze de profil. Tinerii – în special – se chinuie ore în șir să caute o poză perfectă care să-i reprezinte în toate instanțele mediului online; fie că este vorba de un site de dating, fie că e vorba de Facebook. Să vedem însă ce spune știința în ceea ce privește modul în care oamenii reacționează la diferite poze de profil.

Lipsa unei fotografii a persoanei care deține contul ori înlocuirea acestei cu o poză cu flori sau natură trezește neîncredere. Oamenii vor să vadă cine este și cum arată omul din spatele acelui cont iar o imagine cu mașini nu le spune nimic nici despre vârstă, nici despre gen. Lipsa unei poze a persoanei trezește neîncredere în ceilalți și se presupune că ai avea ceva de ascuns. De asemenea, prezența unei alte persoane în poza de profil duce fie la confuzie, fie la respingere. Mai ales dacă cealaltă persoană este de sex opus. Se presupune că ești deja într-o relație chiar dacă specifici că acea persoană este ”fosta” sau ”fostul”. Două persoane de același sex în imagine duce automat la întrebarea ”care dintre ele este titularul contului?” așa că cel mai bine e să vă feriți să apăreți cu frații, surorile sau prietenii în imaginile de profil. Pozele de grup setate ca imagini de profil duc la 42% mai puține mesaje de la ceilalți iar în cazul bărbaților la un interes cu 29% mai scăzut din partea femeilor. Filtrele aplicate pozelor trezesc și ele neîncredere. Oamenii vor să știe cum arați în realitate, nu cum anume te face un program să pari că ai fi.

Gradul ridicat de atractivitate nu este mereu în favoarea ta. Dacă ești o femeie extrem de frumoasă ori un bărbat cu un look peste medie cresc șansele să fii contactat de alții mai rar. Motivul este pe de o parte dat de faptul că ceilalți cred că ai fi dificil(ă) de abordat având în vedere înfățișarea ta, pe de altă parte dat de faptul că oamenii arătoși, chiar de ar primi mai multe mesaje private, petrec mai puțin timp în conversații. E greu să te împarți între atâția solicitanți așa că drămuiești fiecare conversație. Asta – din nou – denotă în fața celorlalți lipsă de interes și inabordabilitate. Cel/cea cu care porți dialogul presupune că nu ești interesat de persoana lui/ei îndeajuns cât să poți susține o conversație temeinică.

Pozele bărbaților în care sunt vizibili mușchii acestora – chit că reprezintă un clișeu – ajută la obținerea de mai multe interpelări din partea femeilor. În schimb sefie-urile în fața oglinzii dezgustă 29% dintre femei deoarece transmit narcisism, scot în evidență singurătatea și pun accent pe ego. Tot în cazul bărbaților studiile arată că pozele efectuate afară atrag cu 19% mai multe discuții cu persoane de sex opus. Pozele care pot stârni o conversație sunt cele care inspiră un posibil interes în călătorii, politică, teatru sau sport. De asemenea, în cazul persoanelor de sex masculin, pozele în care apare un animal de companie sunt considerate mai interesante decât cele fără.

În cazul femeilor, pozele care atrag cel mai mult atenția sunt cele realizate dintr-un unghi ridicat și înclinat, de undeva de deasupra capului. Imaginile de profil care atrag atenția bărbaților sunt cele care transmit un interes în dans, familie, sănătate, mâncare sau artă.

Zâmbetul este important, dar la fel de important este cum îl afișezi. În cazul femeilor care zâmbesc în altă direcție decât spre cameră cercetările arată că privitorii nu stabilesc o conexiune la fel de puternică cu ele ca în cazul pozelor de profil în care femeia se uită direct în aparatul foto. În cazul bărbaților situația stă exact invers: lipsa unui zâmbet și privirea în altă direcție transmit un dram de misterios și provoacă intrigă. În plus, o privire bărbătească care te țintește cu ochii din imagine poate părea amenințătoare pentru unele femei. De menționat că imaginea în care bărbatul nu privește în camera foto e bine să nu fie un selfie ci realizată de altcineva.

Cercetări recente arată că prima impresie în privința persoanei din imagine contează într-adevăr și că – mai important – aceasta se sedimentează într-o zecime de secundă. Când vine vorba de restul pozelor de pe profilul tău, în cazul bărbaților atrag cel mai mult imaginile în care aceștia sunt acompaniați de un câine și cele în care mai există una sau două persoane de sex masculin; ultimele denotă faptul că ai viață socială. Pozele în care îți arați hobby-urile sunt și ele importante deoarece transmit multe despre felul tău de-a fi. Pozele în care apare întreg corpul tău cresc cu 203% șansa ta de a fi abordat.

În rest se recomandă naturalețe deoarece restul sunt dibaci în a detecta rigiditatea unei poziții sau un zâmbet fals.

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply