Homo sapiens şi strămoşii noştri Neanderthal au făcut mai mult decât să se întâlnească în epoca de piatră. Aparent există dovezi solide cum că cele două specii s-au încruşişat una cu cealaltă şi că majoritatea oamenilor deţin un anume procent de gene preluate de la oamenii din Neanderthal. Tony Capra de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee, a studiat dosarele medicale şi datele genetice a peste 28.000 de oameni, cu toţii anonimi, cu toţii de origine europeană. Ce-a observat a fost că mai toţi deţineau şi gene ale omului din Neanderthal, deşi procentul fiecăruia varia de la om la om. Folosind genomul omului din Neanderthal au comparat datele celor 28.000 de oameni şi segmentele lor ADN pentru a vedea care este legătura dintre ultimele şi istoricul lor medical. Am preluat ceva de la strămoşi, ceva ce să ne afecteze viaţa în mod negativ?

S-a descoperit că oamenii care au gene de Neanderthal sunt cu 2% mai predisupuşi la depresie. Există şi alte dovezi ale legăturii cu genele antice precum o predispoziţie la adicţia de nicotină, o predispoziţie de 1,4% la atacul de cord şi o sensibilitate a pielii în faţa soarelui. Corelațiile sunt vagi dar sunt acolo, iar Joshua Akey (co-autor al studiului) afirmă că studiul nu dovedeşte că depresia este cauzată de aceste gene dar că o corelaţie fină există între depresie şi cei cu mai multe gene de neanderthal.

Întrebarea care se pune este de ce am păstrat aceste gene care sunt dăunătoare organismului şi nu le-am filtrat în timp ca fiind nefolositoare. Una dintre teorii susţine că multe din efectele depresiei sunt resimţite dincolo de vârsta reproducerii optime şi că astfel nu a existat o nevoie a eliminării respectivelor gene. O alta susţine că genele care influeţează depresia ar fi putut să aibă un scop mai înalt în trecut, unul care să aibă legătură cu supravieţuirea speciei. De exemplu, o bucată de ADN de neanderthal îngroaşă sângele iar acest lucru ar fi fost folositor atunci când tăieturile sau rănile corpului ar fi trebuit să se vindece rapid. În zilele noastre însă e aproape inutilă această facilitate şi cauzează mai mult probleme precum embolismul pulmonar sau atacul de cord. La fel, genele depresiei din omul de Neanderthal ar fi putut fi cumva folositoare şi necesare supravieţuirii în trecut.

Tot legat de gene şi de rolul lor în perpetuarea speciei, merită amintit faptul că 80% dintre tibetani au gene ale unei specii dispărute numite ”Devisonienii”. Graţie lor, oamenii pot să respire optim la altitudine. Aparent, aceatsă genă a fost selectată de organism pentru includere în întreg deoarece tibetanii care aveau acestă genă au găsit că e mai uşor să supravieţuieşti condiţiilor mediului datorită ei.

Revenind la una din descoperirile studiului care afirmă că oamenii cu ADN de neanderthal sunt cu 2% mai predispuşi la depresie, ar fi interesant de aflat ce alte tulburări sau boli mintale am preluat în epoca de piatră de la strămoşii noştri.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply