Ce este instinctul? Şi cum se face că uneori îl urmăm fără să ştim concret de ce anume? Cum de uneori putem lua decizii bazându-ne strict pe ceea ce ne spune intuiţia, adeverindu-se ulterior că am luat decizia cea bună? Conform definiţiei, instictul este tendinţa unui organism de a efectua un răspuns complex şi specific în faţa stimulilor mediului fără a implica raţiunea în acest proces.

Uneori ştim lucruri fără să ne dăm seama de unde le ştim. Alteori o apucăm pe o cale pur şi simplu pentru că ”simţim” că aşa e mai bine. De cele mai multe ori nu putem verbaliza motivaţia şi răspundem cu ”aşa am simţit eu că trebuie să fac”. Există o explicaţie psihologică pentru instinct.

Ceea ce se întâmplă când suntem confruntaţi cu o situaţie care cere o decizie este că uneori procesăm situaţia respectivă mult prea rapid. Mintea o compară cu alte situaţii similare şi o caută extrem de rapid pe cea care se potriveşte cel mai bine cu situaţia curentă. Când se pune problema luării unei decizii, instinctul ne spune să luăm decizia pe care am luat-o în trecut în situaţia care se compară cu cea curentă. Cu alte cuvinte, într-o fracţiune de secundă, fără a analiza prea mult problema, creierul ne transite să procedăm aşa cum am procedat mai demult. De aceea tindem să ne ferim de unele persoane care ne sunt antipatice la prima vedere; ceva din modul în care acestea se comportă, felul în care vorbesc, cuplat cu tonul şi articulaţia vocii ne aduc aminte de altcineva – nu ştim cine – din trecut. Cieva cu care am avut ulterior probleme. Dar cum emoţiile se întipăresc mai bine decât gândurile şi ideile concrete, la iveală iese întâi emoţia vis-a-vis de persoana din trecut. Astfel, fără să putem motiva exact de ce, noua persoană care se comportă exact ca cealaltă ne transmite ideea de ”pericol” iar instinctul ne spune să ne ferim de ea.

Instinctul se bazează pe ceea ce emoţiile ne dictează, iar emoţiile, cu cât mai puternice, cu atât mai puternică este empatia. Femeile sunt mai empatice decât bărbaţii, fiind centrate mai mult pe emoţii decât bărbaţii. Prin urmare, sunt mai în măsură să-şi urmeze instinctul. Un experiment făcut pe 125 de femei a dezvăluit că sunt mai emotive şi că intuiţia lor funcţionează mai bine. Când le-a fost arătat un film mut de două minute în care o femeie părea supărată, majoritatea femeilor din experiment au intuit corect că actriţa era supărată din cauza unui divorţ.

Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori este bine să ne urmăm instinctul. Creierul însă poate da şi rateuri formând ”memorii false” – instanţe similare cu situaţia cu care ne confruntăm dar care nu au avut cu adevărat loc şi sunt colaje de acţiuni şi amintiri preluate din situaţii diferite, poveşti auzite, filme ori vise. În aceste cazuri vom avea certitudinea că instinctul va triumfa dar vom avea surpriza să aflăm că am greşit.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply