V-aţi întrebat vreodată de ce avem opinii politice atât de puternice şi de ce e atât de greu să schimbăm opiniile politice ale altora? Şi – mai mult – ce spun gusturile politice despre tine?

Un răspuns la întrebare îl constituie rezultatele unui studiu care afirmă că genetica este responsabilă de cel puţin jumătate din viziunea politică pe care o adoptăm. Studiul, efectuat pe gemeni identici, explică de ce oamenii sunt conservatori sau liberali în gândire. Publicat în revista Political Psychology, articolul afirmă că 56% din trăsăturile politice se datorează factorilor genetici şi doar 44% factorilor de mediu (învăţarea în familie, televiziunea, studiul). O altă descoperire a studiului afirmă că afinitatea pentru regimurile autoritare este genetică în proporţie de 48%.

Un alt studiu a arătat că suporterii conservatorilor americani şi ai fostului președinte Bush sunt mai biasaţi în ceea ce priveşte problema negrilor decât liberalii. Americanii care ar vota din nou pentru George Bush tind să atribuie conotaţii negative feţelor afro-americanilor, conform unui alt studiu realizat de psihologii Erik Thompson şi Mahzarin Banaji (Universitatea Harvard). Un alt cercetător a arătat subiecţilor unui experiment fotografii ale unor persoane de culoare în contexte care sugerau faptul că afro-americanii primesc ajutor de şomaj. Aceiaşi subiecţi au fost mult mai receptivi la reclamele republicanilor care afirmau că guvernul risipeşte bani.

George W. Bush

Alţi cercetători care au studiat psihologia votantului au aflat că cei cu afinităţi politice de dreapta petrec mai mult timp uitându-se la imagini neplăcute în timp ce oamenii cu afinităţi politice de stânga petrec mai mult timp privind imagini plăcute. Psihologii au aflat şi că un mod de gândire rapid, eficient şi fără de efort duce la ideologii politice conservatoare în timp ce un mod de gândire susţinut de efort duce la ideologii liberale. Din nou, un studiu în psihologie afirmă că cei care reacţionează puternic la imagini dezgustătoare (precum oameni care mănâncă viermi) sunt mai probabil să se identifice cu politica mai conservatoare.

Studiile afirmă şi că liberalii sunt mai toleranţi în faţa incertitudinii, având un cortex cingular anterior mai mare, în timp ce conservatorii sunt mai sensibili la teamă (având zona dreaptă a amigdalei mai mare). Republicanii americani sunt mai în măsură totodată să interpreteze feţele oamenilor ca fiind ameninţătoare şi ca exprimând emoţii dominante, în timp ce democraţii sunt mai puţin satisfăcuţi de viaţă. Un studiu făcut de doctorul Ronnie Janoff-Bulman a descoperit că liberalii sunt predispuşi să ducă mai departe rezultatele pozitive ale unui eveniment în timp ce conservatorii tind mai mult spre o încercare de prevenire a rezultatelor negative.

S-au făcut multe studii privitoare la diferenţele dintre viziunea politică de dreapta şi cea de stânga. Cei din partidele conservatoare învaţă mai bine din stimulii negativi decât din cei pozitivi; totodată se feresc de situaţiile de risc în timp ce liberalii nu se tem de ele. Liberalii sunt mult mai deschişi şi mai creativi în timp ce conservatorilor le place să fie mai bine organizaţi.

Psihologia a arătat şi faptul că persoanele conservatoare au de obicei un coeficient de inteligenţă mai scăzut şi sunt mai predispuse să aibă prejudecăţi şi afinităţi pentru ideologii rasiste.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply