Sunt grandioşi, egocentrici, se folosesc de alţi oameni ca de obiecte şi o fac fără nici un fel de remuşcări. Problema cu narcisiştii însă este alta – sunt greu de depistat în primă fază deoarece ne impresionează cu modul lor de viaţă, buna lor dispoziţie, faptul că vorbesc exaltat despre orice şi oricine şi, în special, fac totul ca să atragă admiraţia.

Primul semn care-ţi spune că ai de-a face cu un narcisist este faptul că vorbeşte mult despre el însuşi. Indiferent de context, placa pe care o repetă mereu este cea care începe cu ”eu sunt”, ”eu ştiu”, ”eu am făcut”. Un narcisist va aduce constant în discuţie faptul că are abilităţi, cunoştinţe, realizări. Va vorbi despre cum alţii îi laudă aceste realizări şi cum oamenii recunosc bagajul său de abilităţi. Narisiştii cred despre ei că sunt mult mai atrăgători şi mai inteligenţi decât restul oamenilor, şi – cum cei din jur nu le confirmă constant aceste lucruri – simt nevoia să o menţioneze când au ocazia.

Al doilea semn care-ţi spune că ai de-a face cu un narcisist este că te va întrerupe în timp ce vorbeşti. Pentru un narcisist propriile probleme sunt cele mai importante iar ale tale nu contează absolut deloc. Dacă observi că persoana cu care discuţi depune eforturi în a te urmări sau este uşor distrasă, dacă intră peste tine în conversaţia pe care o porţi cu altcineva ca să vorbească despre ea însăşi, cel mai probabil ai dat peste un narcisist.

Narcisiştii se îmbracă mai provocator decât alţi oameni şi sunt interesaţi în a seduce persoanele de sex opus. Au relaţii de scurtă durată deoarece sunt aroganţi şi puţin interesaţi de cealaltă persoană a cuplului. Vorbesc tare, gesticulează, privesc cu dezinteres în altă parte sau dau semne de plictiseală atunci când alţii vorbesc.

Un exemplu clasic de comportament narcisist este pedepsirea celor care nu recunosc meritele narcisistului. Narcisiştii au tendiţa să se enerveze şi să acuze oamenii care nu sunt de acord cu ei. Sunt extrem de sensibili la critică, jigniri, chiar şi la micile remarci făcute în glumă.

Narcisiştii cred că totul li se cuvine şi că cei din jur trebuie să facă ceea ce li se dictează. Îi poţi surprinde dând ordine chiar şi atunci când situaţia nu le conferă acest drept. Din cauză că îi percep pe cei din jur ca pe obiecte de care se pot folosi, narcisiştii pot cere celorlalţi să facă lucruri şi o pot face cu un deosebit simţ al îndreptăţirii.

Un narcisist nu va vedea nimic în neregulă în a nu respecta un termen, a întârzia mult la o întâlnire sau a refuza un sfat bun. Nu au prietenii de durată şi nu le pasă când le pierd. În general caută să se împresoare cu oameni care îi admiră sau le confirmă că sunt persoane extraordinare. Au constant nevoie de laudă şi pot crede că alţii sunt geloşi pe felul în care arată, pe succesul lor ori inteligenţa lor. Sunt impulsivi, răzbunători şi critici cu alţii, dar nu acceptă nici cea mai mică critică sau observaţie din partea altora.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply