Deşi mai multe studii au afirmat în prealabil că o capacitate cognitivă scăzută corelează pozitiv cu prejudecata, am ales ca pentru acest capitol să discut despre un studiu care a căutat să vadă cine ce prejudecăţi are în funcţie de capacitatea intelectuală. 5914 de persoane din Statele Unite au fost testate în acest sens.

Oamenii cu IQ scăzut sunt mai sensibili la percepţia pericolului şi – prin urmare – susceptibili a fi mai plini de prejudecată. Prin prejudecată se înţelege o evaluare negativă a unui grup sau a unui individ pe baza apartenenţei acestuia la grup. Studiul de mai sus, la fel ca alte studii înaintea lui, a descoperit că indivizii cu IQ mai scăzut au prejudecăţi în ceea ce priveşte persoanele care fac parte din grupuri cu statut scăzut sau care deţin o putere minimă. Mai mult, cei cu IQ mai scăzut tind să fie conservatori în timp ce oamenii cu IQ mai ridicat tind să fie liberali din punct de vedere politic.

Cei cu o capacitate cognitivă scăzută au tendinţa să îngrădească grupurile faţă de care nutresc prejudecăţi între graniţe clare, limite strict definite şi menite să-i asigure pe primii că ştiu unde anume e locul fiecărui element din societate. În timp ce oamenii cu IQ mai ridicat manifestă prejudecăţi faţă de grupuri politice conservatoare, companii puternice ori grupuri ai căror membri dispun de posibilitatea de a alege, cei cu IQ mai scăzut au prejudecăţi faţă de minorităţile etnice (afro-americani, mexicani, asiatici) şi cele sexuale (homosexuali şi lesbiene).

Eşantionul din SUA, alcătuit din 3069 de femei şi 2845 de bărbaţi, a completat un test de vocabular în zece paşi, menit să le evidenţieze măsura prejudecăţii faţă de 24 de grupuri minoritare. Totodată li s-a aplicat un test cu afirmaţii de genul ”Noile stiluri de viaţă contribuie la ruptura societăţii” ori ”Această ţară ar avea mai puţine probleme dacă ar fi mai multă emfază pe legătura tradiţională de familie”; subiecţii au fost rugaţi să marcheze de la 0 la 100 cât de mult sunt de acord cu respectivele afirmaţii.

A reieşit că oamenii cu IQ mai ridicat au prejudecăţi în raport cu creştinii fundamentalişti, marile corporaţii, creştini în general şi armată. Cei cu o capacitate cognitivă scăzută au prejudecăţi în raport cu ateii, musulmanii, imigranţii ilegali, liberalii şi în special minorităţile etnice şi sexuale.

Concluzia studiului este că cei cu IQ scăzut nu tolerează grupuri percepute ca fiind neconvenţionale sau liberale dar – mai important – că au prejudecăţi mai mari tocmai faţă de grupurile ai căror membri nu-şi pot decide apartenenţa (afro-americani, mexicani, homosexuali). În mod contrastant, cu cât coeficientul de inteligenţă al unei persoane este mai mare, cu atât prejudecata sa se îndreaptă mai mult spre acele grupuri ai căror membri îşi pot decide apartenenţa la repectivele grupuri. O a doua concluzie a studiului este că atât cei cu IQ ridicat cât şi cei cu un coeficient de inteligenţă mai scăzut afişează prejudecăţi în raport cu anumite grupuri dar că ţinta prejudecăţii celor două categorii este radical diferită.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply