Se caracterizează printre altele prin dificultatea de a alcătui şi menţine relaţii strânse cu alţii. O persoană cu tulburare de personalitate schizotipală se va simţi nelalocul ei printre oameni, ajungând până la disconfort extrem în public. Sunt oameni excentrici, cu distorsiuni în gândire. Atribuie înţelesuri aparte şi ciudate unor evenimente şi acţiuni neînsemnate. Sunt superstiţioşi din cale afară, au tendinţa de a se încrede în teorii ale conspiraţiei şi se simt atraşi de fenomene paranormale. Printre alte simptome se pot număra stările de anxietate, distimie şi fobie socială.

Cei cu tulburare schizotipală cred cu tărie în lucruri ciudate precum al şaselea simţ, telepatie, au fantezii şi preocupări bizare. Pot experimenta trăiri ciudate precum percepţia modificării corporale (li se pare că ”simt” anumite lucruri, că înţeleg mai bine dedesubturile ascunse ale lumii). Au o gândire atipică şi folosesc un limbaj ciudat: exprimări vagi, metaforice, greşeli gramaticale în scris, descrieri mult prea elaborate. Sunt suspicioşi pe cei din jur şi ajung până la ideaţie paranoidă, acuzându-i că tocmai complotează împotriva lor, că le vor răul sau îi vorbesc pe la spate. Cele mai mici gesturi tind să fie interpretate ca fiind atacuri la persoană. Se comportă şi/sau se îmbracă ciudat. Nu au prieteni ci formează relaţii strânse cu rudele de gradul I.

Sunt extrem anxioşi chiar şi cu persoanele pe care le cunosc de multă vreme şi în aceste situaţii tind să aibă temeri paranoide.

Există două subtipuri de schizotipali. Primul este schizotipalul insipid care experimentează o stare de nefiinţă şi straniu. Este indiferent, molcom în vorbire, insensibil. Are gânduri vagi şi tangenţiale. Al doilea este schizotipalul timorat care este suspicios, mereu în gardă, se teme de senzaţii puternice. Este alienat de alţii şi de el însuşi. Îşi blochează deliberat gândurile sau le anulează.

3.9% din populaţie suferă de tulburare de personalitate schizotipală; este întâlnită mai des în cazul bărbaţilor decât al femeilor. Simptomele se ameliorează după vârsta de 40-50 de ani dar în unele cazuri tulburarea se poate transforma în schizofrenie. În majoritatea cazurilor, cei cu tulburare de personalitate schizotipală au şi tulburare de personalitate schizoidă, paranoidă, evitantă, obsesiv-compulsivă sau borderline.

O parte din cei care susţin concomitent că suntem manevraţi de un guvern din umbră, că reptilienii sunt reali, că există o conspiraţie mondială menită să ne decimeze şi că unii oameni sunt contactaţi telepatic de fiinţe din altă dimensiune sunt cel mai probabil suferinzi de tulburare de personalitate schizotipală.

Datorită asemănării simptomelor cu cele ale schizofreniei paranoide, cei cu tulburare de personalitate schizotipală sunt uneori percepuţi ca fiind bolnavi. Trebuie reţinut că tulburările de personalitate nu sunt boli mintale şi nu afectează viaţa în aceeaşi măsură cu ultimele.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply