Încă de la începuturile Internetului oamenii au fost fascinaţi de rapiditatea cu care aveau acces la informaţie. Una dintre cele mai frecvente căutări online este cea care îţi permite să ajungi la teste IQ (intellectual quotient). Internauţii vor cu tot dinadinsul să afle cât de inteligenţi sunt, ceea ce a dus la apariţia a felurite teste IQ online care-ţi spun pe loc cam unde te situezi din punctul de vedere al inteligenţei.

Treburile în psihologie stau însă cu totul altfel. În primul rând trebuie să înţelegem că IQ-ul este un construct teoretic. Că testele IQ nu măsoară inteligenţa ci ceea ce credem noi că sunt componente importante ale inteligenţei.

În al doilea rând, fiind un construct teoretic, IQ-ul se măsoară pe scale diferite. Se prea poate să obţii un IQ de 122 pe o scală şi un altul de 86 pe o altă scală. Printre cele mai utilizate scale se numără scala Wechsler, scala Stanford-Binet şi scala Raven. În al doilea rând, măsurarea IQ-ului necesită scale acordate vârstei. Scala Wechsler de exemplu se poate aplica oricui are vârsta peste 16 ani; în cazul celor sub 16 ani se foloseşte o versiune diferită numită Wechsler Intelligence Scale for Children.

În al treilea rând, testele de inteligenţă disponibile online oferă în 99% din cazuri rezultate false. Sunt create pentru a vă da impresia că sunteţi excesiv de inteligenţi şi vă felicită ulterior pentru asta. Adevărul este că un test IQ avizat de psihologi se dă de obicei pe hârtie şi durează mai mult de cinci minute. Testul Wechsler – de exemplu – durează undeva între o oră şi o oră şi jumătate.

Testele pe care le completaţi online atunci când sunteţi plictisiţi sunt create de programatori, nu de psihologi. E ca şi cum v-aţi lăsa operaţi de un mecanic auto.

În al patrulea rând, interpretarea unui test psihologic durează. Faptul că un site vă oferă rezultatele instant ar trebui să fie un semnal de alarmă. Un psiholog de obicei trebuie să urmeze un curs de formare şi perfecţionare în aplicarea unui tip de test de inteligenţă, curs în care va învăţa cum să interpreteze acel test în funcţie de anumiţi factori precum vârsta, genul ori sănătatea clientului.

Şi totuşi – ce IQ aveţi? Pentru a afla trebuie să apelaţi la serviciile unui psiholog. Un test de inteligenţă măsoară mai multe lucruri (de exemplu inteligenţa verbală şi performanţa) iar acele lucruri, în funcţie de tipul testului, oferă un rezultat concret. Psihologul va oferi acel rezultat după o zi în care va face interpretarea răspunsurilor dumneavoastră şi vă va spune unde vă încadraţi în marea masă a populaţiei conform unui anume test.

Ceea ce internauţii trebuie să înţeleagă este faptul că apelând la teste de inteligenţă online primesc acelaşi tip de răspunsuri pe care le-ar putea oferi la fel de bine vecinul de palier ori mătuşa aceea îndepărtată cu care ei nu mai vorbesc. Aşa cum nu vă reparaţi singuri plombele ci mergeţi la un dentist, la fel – în măsurarea IQ-ului mergeţi la un psiholog şi nu vă bazaţi pe ceea ce vă spune un formular online.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply