Dacă într-un text anterior am discutat despre ce sunt visele şi de ce visăm, în acesta vom vorbi despre visele celor cu boli mintale, depresie şi tulburări de personalitate. Cum diferă ele de visele noastre şi ce relaţie există între vis şi patologie.

Pacienţii diagnosticaţi cu depresie – de exemplu raportează vise cu o încărcătură emoţională negativă. Visele lor sunt presărate de eşecuri şi ghinioane [1]. Cei cu depresie au de asemenea şi mai multe coşmaruri decât cei fără depresie [2]. Pacienţii cu gânduri suicidare recurente întâlnesc mai des în vise tema morţii. Un studiu [3] făcut pe cei cu tulburare bipolară a dezvăluit că trecerea de la vise cu încărcătură emoţională neutră sau negativă spre vise cu elemente bizare sau nerealiste prezice trecerea de la stările de depresie spre cele de manie sau viceversa. Aparte de conţinutul cu încărcătură emoţională specifică, depresivii aparent joacă un rol mai mult pasiv în visele lor [4]. Mai mult, un studiu [5] prezintă un experiment în care pacienţi depresivi au fost treziţi din cinci în cinci minute în timpul episoadelor REM pentru a-şi relata visele şi s-a descoperit că aceştia nu-şi pot aminti ceea ce au visat.

Schizofrenicii au vise cu o încărcătură emoţională negativă şi presărate de elemente care le provoacă anxietate. Cei cu schizofrenie raportează un grad crescut de ostilitate în visele lor [6], în special ostilitate direcţionată spre cel care visează. De asemenea, au mai multe coşmaruri [7] decât cei fără schizofrenie. În ceea ce priveşte subiectul viselor lor, schizofrenicii au raportat [8] o mai slabă implicare a lor în acţiunile din vis, prezenţa mai multor străini şi feţe nefamiliare şi faptul că cel care visează nu este de obicei elementul central al visului. Un studiu [9] a descoperit că schizofrenicii cred că visele lor nu sunt atât de bizare în comparaţie cu cele ale persoanelor fără schizofrenie, fără îndoială pentru că gradul de bizarerie din visele lor este constant şi deci predispus să biaseze opinia lor.

Cei cu tulburare de personalitate borderline au mai multe vise cu încărcătură negativă [10] şi resimt un stres mai mare când visează şi în perioada imediat următoare coşmarului. Tulburările de personalitate sunt asociate cu o mai mare frecvenţă a coşmarurilor. O frecvenţă mai mare a coşmarurilor în rândul celor cu tulburare de personalitate este asociată cu simptome mai severe ale tulburării lor. Un alt lucru interesant de observat este cum cei cu tulburări de personalitate au vise cu o mai slabă încărcătură agresivă [11] şi o mai mare încărcătură ”prietenească”. Cei cu tulburări de personalitate au vise mai clare, cu elemente mobile şi auditorii mai clare.

Visele sunt deseori un indice al unei patologii care se manifestă în starea de veghe, reminiscenţe sau suplinitori ai gândurilor celor tulburaţi sau bolnavi. Tehnica analizei visului din psihanaliză este folositoare în acest sens în cadrul terapiei şi poate fi folosită pentru a cimenta un diagnostic.

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403177
2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10402498
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8557886
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066736/
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19631989
6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4353392
7 http://journals.ub.uni-heidelberg.de/index.php/IJoDR/article/view/11819
8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395964/
9 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19409757
10 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22657954
11 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9952252

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply