Ketamina este un medicament care este folosit şi pe post de drog recreaţional. În medicina veterinară este folosit în special în cazul cailor iar în spitale este utilizată în cazul copiilor care au umerii dislocaţi ori oase rupte. Efectul ketaminei este unul de moleşeală şi te face imobil, fiind folosită în multe rânduri asupra femeilor de către persoane cu intenţii neortodoxe.

Din 2006 încoace mai multe studii au dezvăluit faptul că acest drog poate fi folosit cu succes în tratarea depresiei majore şi că poate avea efecte benefice acolo unde antidepresivele nu funcţionează. Aparent, efectul ketaminei este atât de bun încât cei de la American Psychiatric Association se gândesc ca în curând să introducă tratamentul cu ketamină pentru cei cu depresie severă.

Există o serie de persoane care nu răspund bine tratamentului cu antidepresive, în cazul cărora terapia cognitiv-comportamentală nu funcţionează aşa cum ar trebui şi pentru care nici măcar terapia cu electroşocuri nu face minuni. Modul în care cei care au realizat studii pe tema ketaminei au folosit drogul în cazul celor cu depresie severă implică şase perfuzii cu ketamină pe o perioadă de două săptămâni. Doza este de 10% din ce se foloseşte în mod curent în domeniul anesteziei, deci pericolele posibile sunt minime. Partea bună cu ketamina este că funcţionează în decurs de câteva minute sau cel mult ore iar efectele asupra depresiei sunt imediate. ”Nu e deloc subtil. E evident imediat dacă va funcţiona sau nu” afirmă Enrique Abreu, un anesteziolog din Portland care a început să trateze pacienţi depresivi cu ketamină în 2012. ”Iar efectul este de necrezut. Acest drog are o eficienţă de 75%, ceea ce înseamnă că trei pătrimi dintre pacienţii mei o duc bine. Nimic în medicină nu mai oferă o asemenea statistică.

Până acum nu există semne cum că, în doze mici, ketamina ar provoca dependenţă. Problema cu tratamentul ketaminei este însă că recăderea în depresie are loc în decurs de o săptămână de la o singură infuzie. Scapi doar temporar de depresia severă.

Un studiu [1] publicat în revista ”Science” în 2010 sugerează că modul în care ketamina restaurează funcţiile creierului este printr-un proces numit synaptogeneză. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale au arătat că drogul nu doar că ameliorează considerabil starea de depresie în şobolani dar permite totodată ca noi legături sinaptice să fie făcute între neuroni.

Keramina cauzează halucinaţii, chiar şi în doze mici. Drogul este cunoscut ca având efecte benefice şi asupra obsesiv-compulsivilor, asupra celor cu stres post-traumatic şi a celor cu sindromul Rett.

Un articol [2] din Washington Post discută îndelung subiectul ketaminei în ceea ce priveşte tratarea depresiei severe. Totodată, se ridică la fileu câteva întrebări legate despre pericolul folosirii ketaminei în cazul celor cu tulburare bipolară, în condiţiile în care ketamina le-ar putea accentua episoadele de manie. Pe de altă parte, folosirea ketaminei în cazul celor cu depresie majoră aparent dă rezultate pozitive iar cei de la American Psychiatric Association au deja şi un grup de psihiatri care şi-au afirmat suportul pentru acest tip de tratament. Asta deoarece o rată de succes de 75% nu este de neglijat în cazul unui tratament pentru depresie.

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20724638
[2] https://www.washingtonpost.com/national/health-science/a-one-time-party-drug-is-helping-people-with-deep-depression/2016/02/01/d3e73862-b490-11e5-a76a-0b5145e8679a_story.html

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply