Decizia femeilor de a purta părul lung sau scurt ţine de anumite elemente de cultură şi este puternic influenţată şi de industria advertisingului şi a modei. În anumite triburi africane femeile îşi poartă părul tuns scurt. În America anilor ’60 majoritatea femeilor îşi purtau părul lung, tinerii încercând să afirme prin asta un mesaj anti-sistem, în special în perioada hippie a Statelor Unite. Cultura influenţează într-o oarecare măsură moda, şi cu toate astea decizia femeilor de a purta părul lung sau scurt ţine atât de intenţia de a deveni atrăgătoare cât şi de anumite evenimente critice din viaţa lor. De exemplu, multe femei simt nevoia de o schimbare radicală după ce trec printr-o despărţire de iubit şi una din cele mai la îndemână tehnici de a-şi proclama noul început constă în schimbarea lungimii sau culorii părului.

Un studiu [1] din 2007 a încercat să arunce lumină asupra subiectului atractivităţii feminine în funcţie de lungimea părului iar rezultatele au arătat că femeile cu păr lung sunt percepute de bărbaţi ca fiind mai determinate, inteligente, independente şi – mai important – ca fiind mai sănătoase. Părul lung are rădăcini solide în cultura mondială şi este probabil influenţat şi de percepţia femeii aşa cum este ea transmisă de mass-media.

Adevărul este că părul lung are rădăcini evoluţioniste. În vremurile de demult un păr lung servea strict pentru a acoperi scalpul într-un mod cât mai eficient şi avea beneficiul de a ţine de cald dermei capului şi gâtului. Din acest fapt derivă moda din ziua de azi şi preponderenţa părului lung în femei. Acelaşi studiu de mai sus a arătat că femeile cu păr scurt sunt considerate ca fiind mai oneste, emoţionale, grijulii şi – culmea – mai feminine.

Un alt studiu [2] efectuat un an mai târziu nu a găsit diferenţe semnificative între femeile cu păr lung şi cele cu păr scurt în ceea ce priveşte gradul de atractivitate, dar a evidenţiat faptul că bărbaţii atribuie o alură mai pozitivă brunetelor decât blondelor.

Un al treilea studiu [3] a dezvăluit şi el că bărbaţii percep femeile cu păr lung ca fiind mai sănătoase decât cele cu păr scurt şi că femeile cu păr lung ori mediu în lungime sunt considerate ca fiind mai atrăgătoare decât celelalte. Rezultatele por fi influenţate – din nou – de percepţia generală instaurată de secole de tradiţie prin care femeile îşi purtau părul lung pentru a-şi afirma statutul în societate. Părul lung transmite feminitate prin intermediul tradiţiei. Părul scurt la femei, într-o oarecare măsură, transmite noncomformism, ceea ce poate însemna deopotrivă pericol pentru un bărbat din perspectiva afirmării independenţei feminine cât şi spirit inovator şi tărie de caracter prin voinţa de a nu te adapta normei.

Studiile în psihologie de mai sus arată că există beneficii în ambele tabere – atât cea a femeilor cu părul lung cât şi a celor cu păr scurt. Şi, la urma urmei, modul în care îţi porţi părul se leagă mai mult de cât de comfortabil te simţi cu el şi nu de cel în care te percep alţii. Asta dacă nu ţinem strict de a ne alinia curentelor modei vremurilor.

[1] http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=13838
[2] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9450.2008.00651.x/abstract?
[3] http://link.springer.com/article/10.1007/s12110-004-1008-6

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply