Acest lucru este cunoscut la nivel de conştiinţă comună, dar cum explică psihologia faptul că femeile sunt mai atrase de bărbaţii căsătoriţi sau aflaţi deja într-o relaţie? O explicaţie vine pe filiera psihologiei sociale care afirmă că oamenii tind să dorească ceea ce alţii au deja. În plus, biopsihologia ne-a învăţat că un bărbat deja luat de altcineva este mai dezirabil deoarece este mai în măsură să perpetueze specia. Cu alte cuvinte, femeile doresc bărbaţi căsătoriţi sau care se află deja într-o relaţie din cauză că îi văd pe acei bărbaţi ca fiind dezirabili de către alte femei. Un bărbat căsătorit şi-a dovedit deja valoarea în faţa altei femei. Cu atât mai mult cu cât femeia care îl doreşte se consideră mai prejos decât femeia cu care bărbatul se află deja într-o relaţie.

Un studiu făcut de un psiholog a dezvăluit că 90% dintre femei şi-au afirmat dorinţa de a începe o relaţie cu un bărbat prezentat lor despre care credeau că se află deja într-o relaţie, în timp ce doar 59% au dorit să-l cunoască atunci când credeau că este celibatar.

O altă explicaţie a dezirabilităţii bărbaţilor căsătoriţi stă în faptul că aceştia sunt văzuţi de către celelalte femei ca fiind mai experimentaţi şi dispuşi să-şi asume o relaţie de lungă durată. Un bărbat căsătorit a fost încercat deja de o femeie pe când cei singuri sunt văzuţi ca fiind potenţiale pericole (”de ce nu are pe nimeni?”, ”ce e în neregulă cu el de e singur?”). O altă cauză a dezirabilităţii bărbaţilor căsătoriţi rezidă în faptul că aceştia nu sunt percepuţi ca fiind o problemă pentru alte femei. Bărbatul fiind deja într-o relaţie stabilă, responsabilitatea asupra lui cade asupra soţiei şi nu a amantei.

O altă motivaţie psihologică se trage din lipsa necesităţii unui angajament. Un bărbat fiind luat deja de altă femeie, nu e nevoie să plănuieşti în avans viaţa cu el. În plus, secretitivitatea este incitantă iar relaţia se poate încheia oricând fără ca a doua femeie să fie de vină. Vina cade aproape întotdeauna asupra bărbatului. ”Oricum era luat, bine că s-a încheiat”. Revenind la factorul ”incitaţie”, un bărbat deja luat reprezintă fructul oprit la care nu poţi avea acces. Acest lucru le face pe multe femei să-l dorească, să înceapă o relaţie fără ataşament dar în care se pot bucura de aproape tot ce are bărbatul de oferit.

Un alt studiu a dezvăluit că probabilitatea ca o femeie să găsească un bărbat căsătorit ca fiind atrăgător şi dezirabil creşte dacă femeia în cauză se află în plin ciclu menstrual. Acest lucru depinde şi de alţi factori precum disponibilitatea femeii (dacă ea însăşi se află sau nu într-o relaţie cu cineva). Anumite tulburări de personalitate precum tulburarea de personalitate borderline se manifestă uneori prin perceperea partenerului ca fiind mai dezirabil dacă se află deja într-o relaţie stabilă. Tulburarea bipolară, de asemenea, creşte nivelul de excitaţie şi anulează barierele sociale din calea unei posibile relaţii precum lipsa de disponibilitate a celuilalt.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply