Se întâmplă uneori ca imediat după actul sexual să te simţi deznădăjduită, tristă, plină de anxietate? Se întâmplă să-ţi vină să te întorci pe partea cealaltă ori să începi din senin să plângi imediat după orgasm? Există explicaţii psihologice pentru acest lucru şi află că nu eşti singura care experimentează astfel de senzaţii.

Fenomenul a intrat destul de recent în atenţia psihologilor şi a primit numele de emoţii negative postcoitale (Negative Postcoital Emotions – NPE). Contrar credinţei populare, emoţiile negative postcoitale sunt întâlnite atât în cazul femeilor cât şi în cazul bărbaţilor. În cazul femeilor, NPE apare mai des atunci când anticipează respingere în urma unui episod sexual ocazional. Conform unui studiu [1] din 2015 există o explicaţie evoluţionistă a acestui efect. Femeile sunt mai tentate să se încreadă în bărbaţi şi să spere că partenerul lor va fi apt să le crească copiii, să fie un tată bun şi să le asigure un trai decent. În caz că respectivul partener le respinge sau chiar şi atunci când femeile cred doar că acesta le-ar putea respinge, imediat după actul sexual se instalează o serie de emoţii negative caracterizate uneori prin plâns, anxietate, o senzaţie de dor, ruşine şi auto-blamare.

Efectul NPE apare şi la bărbaţi, iar unii psihologi teoretizează că bărbaţii îl experimentează chiar mai des decât femeile. În cazul bărbaţilor, unii psihologi afirmă că efectul NPE apare atunci când bărbatul a avut mai multe partenere cu care a întreţinut relaţii sexuale anterior şi în prezent are dubii cu privire la atractivitatea partenerei curente.

Efectul emoţiilor negative postcoitale are un rol adaptativ şi de supravieţuire. Pe bărbaţi îi ajută în luarea deciziilor corecte în ceea ce priveşte o relaţie de durată. În cazul femeilor explicaţia emoţiilor negative de după actul sexual rezidă în reglarea reputaţiei sociale, în special a celei derivate din activitatea sexuală. Fiecare om are nevoie de aprobarea celor din jur: a familiei, a prietenilor, a amicilor. În caz că o femeie consideră că a petrecut o noapte în care a făcut lucruri de care îi este ulterior jenă, emoţiile negative postcoitale sunt o modalitate de a face penitenţă şi a spera că transgresiunea ei nu va afecta prea mult standardele sociale.

Emoţiile negative postcoitale au loc imediat după actul sexual şi durează în medie 10-20 de minute. Mai mult de jumătate dintre femeile care au luat parte la studii ce măsurau acest efect au declarat că l-au resimţit cel puţin o dată în viaţă. 7% dintre ele au declarat că îl resimt de fiecare dată după ce actul sexual se termină. Un studiu a grupat oamenii care resimt efectul NPE în trei mari grupe: cei care nu simt nevoia să interacţioneze cu partenerul/partenera după actul sexual şi – drept urmare – resimt emoţii negative; cei care doresc mai mult decât partenerul/partenera să interacţioneze cu celălalt pentru a asigura o relaţie viitoare stabilă; cei care doresc să-şi recupereze reputaţia socială după actul sexual.

În caz că aţi experimentat emoţii negative după actul sexual, ori în caz că partenerul/partenera dumneavoastră a trecut prin aşa ceva, cel mai probabil nu performanţa dumneavoastră e de vină. Un psiholog v-ar spune că e natura cea care se află în lucru şi că astfel de emoţii sau episoade de plâns sunt normale.

[1] http://psycnet.apa.org/psycinfo/2015-19439-001/

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply