Rolul psihologului tinde să fie greşit perceput de majoritatea oamenilor. Mulţumită filmelor americane, clienţii care vin în terapie se aşteaptă ca psihologul să-i întindă pe o canapea şi să-i întrebe despre mama lor, să le arate eventual nişte pete de culoare şi să-i trimită acasă cu o reţetă. Aparte de faptul că psihologii nu prescriu medicamente precum psihiatrii, ocupaţia unui psiholog nu se restrânge doar la şedinţe de terapie în cabinetul privat. Există multe ocupaţii pe care le poţi întreprinde ca psiholog – de la lucrul într-un spital sau o clinică şi până la verificarea agenţilor din serviciile secrete.

Psihologia sănătăţii de exemplu permite unui psiholog să lucreze în spitale care nu sunt spitale de neuropsihiatrie. Clinicile dedicate bolnavilor în fază terminală au nevoie de psihologi care să discute cu bolnavii şi rudele acestora despre moarte, condiţia lor, boala care îi chinuie şi anxietatea ori depresia aferente. Tot de psiholog este nevoie atunci când îţi iei carnetul de şofer sau când aplici pentru o licenţă de port-armă. E nevoie de un examen la psiholog atunci când eşti conductor de tren sau când transporţi substanţe periculoase.

Şcolile dispun şi ele de cabinete psihologice, copiii fiind în plină dezvoltare şi temperamentul lor necesitând o analiză profundă. Problemele de comportament cu care adolescenţii se confruntă în licee, problemele care se pun în faţa educaţiei lor ori micile piedici sociale peste care dau se pot discuta cu psihologul şcolar.

Pentru a putea lucra în poliţie, armată sau alte instituţii care reprezintă autoritatea Statului e nevoie de un control la psiholog, şi aici intră în scenă psihologul cu o pregătire în acest domeniu. Cei specializaţi pe psihologia muncii pot face consiliere vocaţională şi îndruma oamenii spre o meserie sau alta. Psihologii cu masterat în psihologie judiciară pot lucra ca experţi poligraf, psihologi în penitenciare sau direct în sediile de poliţie. Persoanele cu disabilităţi au nevoie de un psiholog care să le ofere avize în vederea primirii pensiei de handicap sau în vederea unei evaluări globale; psihologii pot lucra cu copii defavorizaţi, nevăzători, pensionari ori persoane cu autism, uşurându-le acestora viaţa.

Un psiholog poate lucra în domeniul privat, realizând profile angajaţilor unei companii, organizând workshop-uri de reducere a stresului în corporaţii. Pot lucra ca şi statisticieni pentru firme care jonglează cu calupuri mari de date ori în domeniul psihologiei reclamei, cu televiziuni sau firme de publicitate. Printre alte meserii pe care le poate întreprinde un psiholog se numără cea de inspector protecţia muncii, ofiţer control doping, art-terapeut, expert psiholog (când psihologul este chemat de instanţe în cazul divorţurilor sau abuzurilor în familie) sau consilier.

Nu în ultimul rând, un psiholog poate lucra în domeniul cercetării, realizând studii de piaţă, experimente, fie în domeniul privat, fie într-unul finanţat de instituţiile statului.

Observăm cum, de la cabinetul privat sau stereotipul psihologului din spital, rolul specialistului variază. Întâlnim psihologi în diviziile de combatere a crimei organizate, în ONG-uri axate pe cercetare, în sediile DGASPC, grădiniţe sau şcoli de şoferi. Aparte de aceste ocupaţii, un psiholog poate avea şi cabinetul lui privat în care să accepte clienţi.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply