Nu toţi mergem des la restaurant, dar iată câteva lucruri de luat în considerare atât de către consumator cât şi de către patronii de restaurante. Ai zice că atunci când comanzi o porţie de pizza şi un pahar cu vin, decizia legată de cât şi cum consumi îţi aparţine. Treburile stau însă oarecum diferit, iar asta pentru că decizia noastră poate fi influenţată de câţiva factori care fac consumul să crească fără ca noi să ne dăm seama.

Un studiu făcut într-un bar din Cambridge a relevat faptul că atunci când serveşti vinul în pahare mai mari, tendinţa de a consuma vin creşte cu până 9%. Asta înseamnă că simpla dimensiune a paharului îl poate face pe client să comande mai mult şi să aibă impresia că nu a băut destul. Explicaţia psihologică constă în faptul că – probabil – un pahar mai mare face cantitatea medie de alcool din ea să pară mai mică.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul mâncării. Dacă mâncarea ne este servită cu tacâmuri şi farfurii mai mari decât cele obişnuite, tendinţa consumatorului va fi să se simtă nesătul. Clientului îi va fi greu să aproximeze exact câtă mâncare a primit deşi cantitatea măsurată după gramaj se încadrează în limitele legii şi e afişată în meniu. Un metastudiu a luat în considerare o sumedenie de studii din domeniul alimentar şi-a ajuns la nitşte concluzii surprinzătoare. Astfel, oamenii vor consuma mai mult lichid dacă acesta este furnizat în sticle bombate spre deosebire de sticlele mai înguste, cu gât înalt. Acest lucru este valabil atât în cazul apei cât şi al băuturilor alcoolice ori a sucurilor răcoritoare.

Un alt studiu a dezvăluit că forma paharului din care bem vin poate şi ea influenţa cantitatea de alcool pe care o ingerăm. Berea consumată din pahare drepte şi înalte este băută cu o viteză de 60% mai mică decât cea consumată din pahare bombate. Cu cât mai încet va consuma clientul berea, cu atât mai mult timp va ocupa masa şi va aduce profituri mai mici restaurantului sau barului. Acest ultim studiu a arătat că efectul este întâlnit doar în cazul băuturilor alcoolice, nu şi a celor răcoritoare.

Explicaţia psihologică a acestui efect este simplă. Ne este mai greu să aproximăm cât alcool am băut dintr-un pahar de formă sferică decât dintr-unul drept. Un pahar drept şi înalt ne permite să calculăm rapid şi ochiometric cât lichid am consumat. Un pahar bombat însă nu permite o gradare exactă a nivelului de lichid din el şi – prin urmare – tindem să ne îndoim de cantitatea de alcool ingerată.

Dacă ai un bar sau un restaurat şi doreşti să-ţi creşti profiturile cu vreo zece procente schimbă paharele cu unele bombate, cumpără farfurii mai mari şi – dacă reuşeşti – evită tacâmurile mici. Barul din Cambridge amintit mai sus a trecut definitiv la pahare curbate după realizarea experimentului în acea locaţie.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply