Psihologia tratează problema jocurilor pe calculator aproape de când acestea au apărut. În anii ’90 o mulţime de studii afirmau că jocurile pe calculator sunt în mare parte dăunătoare, că îi transformă pe copii în oameni violenţi. Cercetări mai recente însă afirmă şi altceva. În acest capitol vom arunca o privire asupra studiilor legate de jocurile pe calculator şi ce efect au aceste jocuri asupra copiilor.
Un articol din 2013 afirmă că jocurile de acţiune precum Halo 4 sau Grand Theft Auto IV solicită atenţia şi o fac mai rapid decât alte activităţi, ajută la o procesare vizuală mai rapidă şi dezvoltă abilităţile cognitive. Jocurile de strategie dezvoltă abilităţile legate de rezolvarea de probleme şi cresc nivelul creativităţii. Jocuri precum Angry Birds sau Bejeweled II îl fac pe om mai relaxat şi alungă anxietatea. Acelaşi metastudiu afirmă că profilul jucătorului online nu afişează un om solitar şi rupt de lume; din contră, cei care joacă World of Warcraft sau Farmville sunt mai pregătiţi din punct de vedere social. Explicaţia psihologică rezidă în faptul că în aceste tipuri de jocuri online eşti nevoit să iei decizii rapid: cu cine te aliezi, cum să conduci un grup de jucători, în cine să ai încredere.
Dar cum rămâne cu jocurile violente? Se pare că până şi acestea pot aduce beneficii persoanei. Un alt studiu citat în articolul menţionat mai sus afirmă că atunci când te joci jocuri violente în grup, asta te ajută să reduci sentimentele de ostilitate. Jocurile în care eşti nevoit să cooperezi cu alţii reduc cogniţiile agresive iar jucătorii acestor tipuri de jocuri se comportă prosocial în afara orelor de joc.
Un studiu scris de un psiholog a căutat să vadă dacă există o legătură între violenţa din rândul tinerilor de 12-17 ani şi jocurile pe calculator din ultimele două decenii. Studiul a concluzionat că rata violenţei în rândul tinerilor a scăzut odată cu creşterea violenţei jocurilor pe calculator.
Dar nu totul e roz în lumea jocurilor pe calculator. Alte studii au descoperit că totuşi există o legătură între violenţă şi jocurile video agresive. Un studiu din 2012 făcut pe jucători de Call of Duty 4, Condemned 2 şi Dirt 2 a găsit că există un nivel mai crescut de agresivitate în cei care jucau aceste titluri, nivel de agresivitate indus de stres. Un studiu din 2011 care a implicat jocurile Left 4 Dead 2, Fuel şi Conan a găsit că nu violenţa în sine a jocurilor îi face pe jucători să fie mai agresivi ci competiţia în care aceştia intră cu alţi jucători.
Întrebarea care se pune atunci este ”să-mi las copilul să se joace pe calculator?”. Nu există un răspuns definitiv. Există avantaje şi dezavantaje în a-ţi lăsa copilul să se joace în faţa unui ecran sau pe tabletă. Avantajele implică un mod de gândire analitic, reducerea anxietăţii în cazul anumitor jocuri, abilităţi de cooperare mai bune. Dezavantajele implică un nivel crescut al stresului şi ostilităţii în cazul anumitor jocuri şi dependenţa de starea de bine imprimată de timpul petrecut în faţa calculatorului. Ceea ce reduce problema la tipul de joc ales pentru copilul tău şi interacţiunea pe care acesta o are cu alţi jucători pe Internet.
Leave a reply
Leave a reply