Alimentarele comuniste au fost înlocuite după revoluție de supermarketuri din ce în ce mai mari. În ziua de azi ne facem cumpărăturile la supermarket și cumpărăm de acolo tot ceea ce ne trebuie pentru acasă, de la hârtie de imprimantă până la produse alimentare. Subliminal însă se prea poate că vă umpleți coșurile de cumpărături cu produse de care nu aveți nevoie iar asta datorită câtorva trucuri pe care supermarketurile le folosesc pentru a-și crește vânzările.

Asemenea practici au fost preluate din vest, unde marile lanțuri de supermarketuri și benzinării se folosesc de tehnici bine studiate pentru a se asigura că nu le pleci din magazin fără să le lași cel puțin o parte din banii tăi. Psihologia consumatorului din aceste supermarketuri a fost analizată decenii la rândul. De exemplu, majoritatea supermaketurilor te poartă de la intrare și până la ieșire în sensul invers al acelor de ceasornic. Intri și ești nevoit să o iei la dreapta. Asta deoarece majoritatea oamenilor sunt dreptaci și au tendința ca atunci când sunt plimbați în cerc să o ia automat spre stânga. Forțându-te însă să împingi căruciorul în direcția opusă a ceea ce-ți dictează instinctul se formează nu doar o stare de alertă care te face atent la mediul și produsele înconjurătoare dar crează și o oarecare confuzie. Această confuzie este întreținută și de absența ceasurilor în supermarketuri, de ferestrele exterioare acoperite care te izolează de animația de afară și de așezarea produselor în raft. Fără ceasuri mari de perete s-ar putea să petreci mai mult timp în supermarket și să cumperi deci mai multe produse, neștiind că e vremea să te îndrepți spre casă. Ferestrele acoperite și lumina naturală substituită de lumină artificială nu-ți permit să vezi viața decurgând mai departe în afara cubului construcției în care te plimbi ceea ce – din nou – mărește șansele de a rămâne în clădire. Mai mult, coridoarele formează un labirint cu cât mai multe cotituri, în așa fel încât să fii nevoit să treci pe lângă cât mai multe produse până să ajungi la casa de marcat.

Produsele uzuale de tipul laptelui sau a pâinii sunt așezate de obicei cât mai aproape de ieșire, în așa fel încât oamenii să fie nevoiți să parcurgă tot acel labirint pentru a le procura, trecând în tot acel timp pe lângă cutii cu detergent sau oale pe care s-ar putea să le cumpere. Produsele destinate copiilor precum jucăriile sau cutiile cu dulciuri sunt așezate de obicei pe rafturile inferioare, în așa fel încât copiii – mai mici de statură – să aibă acces ușor la ele și să le întâlnească la nivelul ochilor fără a fi nevoie să ridice capul.

Tot la finalul drumului prin labirint vei întâlni în supermarketuri tot mai multe produse aflate la reducere. Asta deoarece așezarea lor în preajma casei de marcat te fac să mai scoți din portofel încă o serie de bancnote, acum că tot te-ai pregătit să-l pescuiești din poșetă. Cifrele mari afișează atât prețul vechi cât și prețul nou al produsului aflat la reducere ca să poți compara vizual cât ”economisești” dacă-l cumperi.

Un alt truc folosit de supermarketuri pentru a te face să cumperi mai mult este să îți ofere coșuri de cumpărături mai mari. Dacă e să comparăm volumul coșurilor de cumpărături de acum 10 ani cu cel al coșurilor de cumpărături din ziua de azi vom vedea că cel actual este cu vreo 30-40% mai mare. Același lucru este valabil și pentru cărucioarele de cumpărături. Cu cât mai mare este căruciorul cu atât vei fi mai tentat să-l umpli deoarece ți se va părea că ceea ce ai cumpărat nu este destul. Produsele vor părea mai mici într-un coș mai mare așa că vei cumpăra mai multe ”ca să-ți ajungă”.

Fructele și legumele se află de obicei la intrarea în supermarket deoarece crează o senzație de ”proaspăt” și natural. E ca și cum ai intra într-o grădină. Intrați în aproape orice supermarket și veți vedea că produsele precum varza sau merele se află chiar la intrare. Cafeaua și mâncarea de bebeluși se află undeva la mijloc deoarece sunt produse asupra cărora avem tendința să stăruim cu gândul iar oamenii care stau și se gândesc încurcă circulația. Nu le veți găsi la intrare sau la finalul rutei spre casa de marcat ci izolate undeva la mijloc. Și vorbind de rută, intrarea în supermarket este facilă, prin acele bare metalice cu senzori care se deschid automat când intri dar care blochează ieșirea prin același punct de acces, forțându-te să parcurgi întreg labirintul de la un capăt la altul odată ce ai intrat în el.

Produsele pe care de expirare sau la preț redus sunt așezate mereu la finalul rutei, aproape de casa de marcat, alături de dulciuri și jucării. Copiii care așteaptă cu părinții la coadă vor stărui cu ochii spre aceste bunătăți și – posibil – vor insista ca părinții să le cumpere acadele sau napolitane la reducere. Părinți care, stânjeniți, se vor conforma.

Ca să evitați să fiți manipulați în a cumpăra lucruri de care nu aveți nevoie o idee bună e să vă faceți de acasă o listă scrisă cu produsele de care aveți nevoie și să o urmați fără abatere. De asemenea, evitați să faceți cumpărături când sunteți înfometați sau dacă sunteți acompaniați de persoane care vă provoacă o stare de stres deoarece în acele condiții sunteți mai predispuși să luați decizii pripite sau să cumpărați din impuls.

 

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply