Există un mit în psihologie care afirmă că opusele se atrag. Că doi oameni cu firi diferite se vor înţelege bine în cadrul unei relaţii amoroase. Adevărul însă este că opusele nu se atrag şi că tindem să căutăm asocierea cu oameni asemeni nouă sau cât mai apropiaţi de firea noastră. Convieţuirea cu o persoană ce are un temperament radical diferit de al nostru poate părea un scenariu hollywoodian demn de invidiat şi oarecum incitant. Impresia la prima vedere este că o astfel de viaţă va fi plină de surprize, niciodată plictisitoare. Eşti calmă şi cauţi pe cineva hotărât care vorbeşte rapid şi e exploziv în viaţa de zi cu zi. Însă cercetările arată că după ce plăcerea din primele săptămâni scade, începi să devii din ce în ce mai deranjată de faptul că nu vă potriviţi.

Ca fiinţe umane căutăm să ne asociem cu cei care ni se aseamănă, iar explicaţiile psihologice sunt multiple. Cu cât cineva se aseamănă mai mult cu noi, cu atât tindem să credem că are acelaşi set de valori pe care îl susţinem. Prin urmare, când vine vremea să facem o afirmaţie sau să luăm o atitudine, nu ne vom izbi de părerea contrară a celuilalt. Cu cât partenerul de viaţă ne seamănă mai mult la caracter, cu atât mai puţină încrâncenare vom avea din partea acestuia.

Ne alegem prietenii din grupuri sociale dominate de oameni cu care avem cât mai multe în comun. Un om calm din fire va vedea într-un alt om calm o reflecţie a sinelui. Şi cu cât eşti mai împăcat cu tine, cu atât mai mult te vei apropia de celălalt care reprezintă o oglindă a ta.

Concepţia cum că opusele se atrag în relaţiile intime a fost popularizată de industria cinematografică şi cărţi. Dă bine pe ecran ca o femeie zvăpăiată să fie pusă la punct de un bărbat liniştit, în timp ce firea ei explozivă îl impresionează. Alcătuieşte o poveste atipică ce merită spusă şi care are priză la public prin însăşi unicitatea ei. În viaţa de zi cu zi însă nu întâlnim cupluri în care cei doi să difere prea mult în ceea ce priveşte temperamentul. Asemenea cupluri nu rezistă mult în timp. Un alt motiv care a dus la popularizarea mitului conform căruia opusele se atrag e că fiecare dintre noi avem anumite goluri pe care încercăm să le umplem prin intermediul celeilalte persoane. Unui om gălăgios din fire i se va atrage în repetate rânduri că deranjează pe alţii şi va începe treptat să tânjească după calmul pe care-l vede în alţii. Un om cumpătat va dori să poată lua decizii mai rapid şi mai eficient şi va admira această calitate în alţii. Prin alegerea unui partener care dispune de acele calităţi care ne lipsesc nouă încercăm să devenim noi înşine mai buni.

Este dificil însă să întreţii o relaţie amoroasă cu cineva radical diferit de tine. Necesită acomodare constantă cu firea celuilalt, ceea ce consumă resurse fizice şi psihice. Necesită mularea pe nevoile celuilalt, ceea ce e obositor de făcut dacă acele nevoi nu sunt cât-de-cât compatibile cu ale noastre. Putem fi fascinaţi de cineva diferit de noi, dar pe termen lung relaţia cu asemenea persoane se va dovedi consumatoare şi – de cele mai multe ori – nesatisfăcătoare.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply