Din ce în ce mai mulţi oameni se declară ca fiind atei, atât în România cât şi pe continentul american. Lipsa credinţei în Dumnezeu sau într-o putere superioară de ordin spiritual este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în ziua de azi. Dar care sunt cauzele psihologice ale ateismului şi ce îi face pe oamenii din ziua de azi să se îndepărteze de credinţă?

Conform unui recensământ din 2002, în România existau pe atunci 8.524 de atei (0,1% din populaţie). În 2011 procentul ateilor conform recensământului crescuse la 0,2% (21.196 de persoane). În 2012 numărul ateilor din România a crescut la 23.900. În SUA statisticile sunt şi ele în creştere în ceea ce priveşte ateii, în prezent în Statele Unite populaţia fiind alcătuită în proporţie de 3,1% din atei. Totodată, în SUA, numărul celor care s-au declarat ”fără religie” a crescut de la 16% la 23% în ultimii şapte ani (şi aici intră ateii, agnosticii şi cei care s-au îndepărtat de religie).

Un studiu a căutat să vadă dacă există implicaţii de ordin emoţional în alegerea de a fi ateu sau agnostic. 171 de indivizi au fost testaţi în acest sens într-o primă fază şi întrebaţi dacă alegerea ateismului a fost influenţată de furie, alienare, lipsă de încredere, durere sau alte emoţii negative îndreptate spre o zeitate. A reieşit că 54% dintre ateii şi agnosticii chestionaţi au avut motive de ordin emoţional în alegerea lor. Un al doilea experiment descris în acelaşi studiu a testat 429 de indivizi în acelaşi sens şi a reieşit că 72% din aceştia au oferit explicaţii de ordin emoţional în ceea ce priveşte decizia lor de a nu crede într-o zeitate. Un alt studiu care a cercetat aceleaşi lucruri a dezvăluit că 44% dintre ateii chestionaţi au făcut alegerea pe criterii de ordin emoţional.

68% dintre atei sunt bărbaţi iar vârsta medie a ateului este de 34 de ani.

Nu doar motive bazate pe emoţii stau la baza deciziei de a deveni ateu. Conform unui alt studiu lipsa controlului duce nu doar la modificări comportamentale dar şi la modificări în credinţele religioase. În plus, deşi există factori culturali, familiali şi religioşi de luat în considerare în decizia de a fi ateu, un studiu a găsit că există totodată o predispoziţie genetică de aproximativ 50% care influenţează factori de personalitate ce – la rândul lor – au un aport în alegerea ateismului.

Într-un alt capitol vorbeam despre ceea ce ne face să fim religioşi. Să vedem acum diferenţele dintre atei şi credincioşi la nivel psihologic. Credincioşii tind să se bazeze mai mult pe instinct decât pe gândirea analitică în timp ce ateii preţuiesc mai mult ultima şi apreciază mai puţin intuiţia. Avem şi un articol care susţine această afirmaţie, publicat în revista ”Science” în aprilie 2012. Cu cât eşti mai analitic în gândire cu atât scad şansele să crezi cu adevărat într-o putere supranaturală.

Statistici din SUA arată că ateii sunt mai educaţi decât credincioşii: 43% dintre ei au o educaţie superioară, comparativ cu 27% din publicul larg. 68% dintre atei sunt bărbaţi iar vârsta medie a ateului este de 34 de ani. 78% dintre atei sunt caucazieni. Din punct de vedere politic 56% dintre ei se declară liberali iar 69% democraţi. 92% dintre ateii din SUA se declară în favoarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex iar 87% sunt pro-avort.

O credinţă populară greşită este aceea că ateii ar fi lipsiţi de moralitate şi etică. Într-o lume în care religia domină minţile oamenilor, aceştia ajung să creadă că religia este singura sursă veridică de moralitate şi etică. Nu există însă studii care să afirme că ateii sunt mai predispuşi la un comportament antisocial sau că rata criminalităţii din rândul lor ar fi mai mare. Mai mult, conform statisticilor, ateii tind într-o mai mare măsură decât credicioşii să se declare împotriva războiului, a pedepsei cu moartea şi a violenţei în general.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply