Foarte multe studii în psihologia socială și sociologie se concentrează asupra bărbaților când vine vorba de statutul social și modul în care acesta influențează viața copiilor. Statutul social corelează puternic cu masculinitatea deoarece bărbații sunt mai competitivi, sunt mai în măsură să obțină un loc privilegiat în societate și – în majoritatea culturilor – câștigă mai bine decât femeile. Dar cum contribuie statutul social al mamelor în dezvoltarea copilului?

O comunitate amazoniană din Bolivia de astăzi a fost studiată pentru a vedea cum corelează statutul social al mamei cu viitorul copiilor ei iar rezultatele arată – deloc surprinzător – că mamele care se bucură de un statut social ridicat au progenituri mai sănătoase și mai puțin predispuse la boli vasculare. Explicația poate fi în parte dată de faptul că mamele cu un statut social ridicat l-au dobândit pe acesta prin asocierea cu statutul social al soțului. Cu alte cuvinte, căsătoria cu un bărbat care are putere de decizie în comunitate aduce beneficii și femeii. Însă există și alți factori care nu țin de un respect necondiționat acordat femeii și bazat exclusiv pe relația acesteia cu soțul ei. S-a descoperit astfel că bărbații care au un statut social ridicat sunt mai predispuși la a vedea soția ca având drepturi mai apropiate de ale lor în familie. Femeile soților influenți, prin urmare, au un cuvânt de spus când vine vorba de finanțele familiei, de deciziile acesteia și – mai ales – de viitorul copiilor soților. Așa se face că deciziile importante care vizează acei copii se datorează în bună parte și mamelor. Statutul social ridicat al bărbatului se află în strânsă legătură cu părerea acestuia că soția are sau poate avea opinii diferite de ale lui.

Spre deosebire de înălțime, banii câștigați ori timpul liber avut la dispoziție, statutul social este un construct mai greu de măsurat. De ce caută femeile să obțin atunci un statut social ridicat dacă acesta este greu de cuantificat, intangibil și vag definit? E de înțeles când o persoană dorește bani ori să arate într-un anumit fel, dar statutul social e fără o formă anume și totuși căutat de femei. Se pare că răspunsul este de ordin biologic și social. Femeile caută parteneri cu un statut social ridicat și – la rândul lor – caută să obțină un statut social ridicat pentru a asigura sănătatea și supraviețuirea copiilor. Un statut social ridicat se traduce prin respect, beneficii de ordin social, o rețea socială mai extinsă și acces la resurse limitate – printre altele. Cu aceste unelte femeia este capabilă să asigure copiilor ei un viitor mai bun. Astfel, copiii mamelor care se bucură de o poziție socială importantă se bucură la rândul lor de resursele părinților și au – prin urmare – o stare de sănătate mai bună și un grad de fericire mai ridicat.

Și alte studii arată că influența recunoscută în mod public a mamei duce la niveluri mai scăzute de mortalitate infantilă (mai ales în țările cu un nivel mediu de câștig financiar). Concluzia este că dorința femeii de a obține un statut social cât mai înalt se datorează în parte dorinței ei de a se asigura că genele – prin copii – sunt pasate mai departe în siguranță.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply