Un interesant studiu din 2014 a căutat să vadă ce impact au inițialele folosite în numele unei persoane asupra percepției publice. Deși la nivel de simț comun s-ar putea considera că numele mijlociu reprezentat sub formă de inițiale nu poartă o semnificație anume, cercetarea a dezvăluit cu totul alte lucruri.

De cele mai multe ori, nume care conțin inițialele numelui mijlociu (precum John. F. Kennedy sau Hunter T. Boone) sunt întâlnite cu precădere în mediile academice, acolo unde o lucrare sau un studiu e semnat cu întreg numele autorului, precedat probabil de titlurile academice. În asemenea medii care sunt centrate în jurul ideii de ”intelect” o prezentare formală a persoanei este acceptată. În sport sau întrecerile care implică activitate fizică în schimb nu întâlnim prea des nume mijlocii prezentate sub formă de inițiale.

Prezența inițialelor numelui mijlociu induce ideea unui statut social înalt și corelat cu intelectualismul. Unui eșantion de 48 de studenți i s-a prezentat o listă de organizații fictive: patru cu rezonanță intelectuală (Clubul Scriitorilor, Asociația Europeană a Artei) și patru cu rezonanță mai puțin intelectuală (Karaoke Club, Rugby Fan Club). Ulterior subiecții au fost rugați să noteze din care aceste organizații cred ei că un anume ”David F. P. R. Mitchell” și-ar folosi numele sub această formă ori doar drept ”David Mitchell”. Rezultatele au arătat că numele mijlocii sunt mai predispuse a fi utilizate în contexte intelectuale și că numele fără inițiale denotă un statut social mai scăzut în comparație cu cele care utilizează inițialele numelui mijlociu. Mai mult, oamenii preferă să fie asociați cu persoane care-și prezintă numele sub forma ”David F. P. R. Mitchell” deoarece acestea sunt văzute ca fiind mai capabile și mai descurcărețe pe plan intelectual.

Experimentul a fost repetat în diferite moduri, unul din acestea presupunând ca un grup de subiecți să aleagă în echipa lor o persoană numită ”Elaine Sandford”, una cu o singură inițială în nume, una cu două inițiale în nume sau una cu trei inițiale în nume. Subiecții experimentului au preferat să li se alăture într-un joc de cultură generală fictiv persoana cu cele mai multe inițiale în nume.

Cu alte cuvinte, persoanele cu inițiale în nume sunt văzute ca fiind mai capabile din punct de vedere intelectual, sunt mai dezirabile social și sunt percepute ca având un statut social mai ridicat decât persoanele fără inițiale ale numelui mijlociu în componența numelui lor.

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply