Majoritatea oamenilor ştiu cum e să ai o insomnie sau cum e să te împingi dincolo de limita somnului ca să termini de învăţat pentru examenul acela de care te temi. Puţini însă sunt conştienţi de efectele pe care o noapte de nesomn le poate avea. De la factori psihologici şi până la factori biologici, lipsa de somn ne afectează în moduri în care nici nu ne-am fi gândit. Şi nu vorbim aici doar de starea de ameţeală de a doua zi ori de oboseală.

Dacă săriţi peste o noapte de somn sistemul vostru imunitar are de suferit. Numărul de celule albe din corp scade cu această ocazie. Celulele albe sunt cele care ne ajută să luptăm împotriva bolilor şi infecţiilor, iar o perioadă lungă de lipsă de somn ne predispune la asemenea boli şi infecţii. Totodată, în lipsa somnului, tensiunea arterială creşte. Lipsa de somn corelează pozitiv cu pofta de mâncare. Cu cât dormiţi mai puţin cu atât veţi compensa acest lucru mâncând, asta deoarece lipsa de somn face ca pofta de mâncare să crească.

Pe plan psihologic, lipsa de odihnă cauzată de un program săptămânal de doar şase ore de somn duce la disfuncţii neurocognitive. Veţi gândi mai lent, veţi lua decizii mai greu, veţi uita lucruri mai des. Totodată, lipsa de somn a unui asemenea program duce la o scădere a atenţiei şi a abilităţii noastre de a urmări lucrurile cu ochii. Gradul de atenţie pierdut într-o săptămână în care aţi dormit doar şase ore pe noapte nu poate fi reglat la normal nici după trei zile consecutive în care aţi încercat să recuperaţi dormind câte zece ore pe noapte. Lipsa de somn înseamnă deficite în memoria de lungă durată şi de scurtă durată, în procesele de formare şi consolidare a memoriilor şi în cele de luare a deciziilor.

După cum observăm, studiile afirmă că lipsa de somn are efecte atât asupra biologicului cât şi asupra psihicului. Mai mult, încercând să recuperăm orele nedormite în doar o zi sau două de odihnă ulterioară nu are efectul scontat. Aparte de implicaţiile psihice, lipsa de somn afectează viaţa socială, făcându-ne uşor iritabili, fără răbdare şi mai agitaţi. Felul în care relaţionăm cu alţii este alterat şi lucruri pe care le acceptam înainte ca fiind normale le găsim în ziua următoare ca fiind de netolerat.

Insomniile şi lipsa de somn se pot trata cu ajutorul unui psiholog. De reţinut că a apela la medicamente nu reprezintă mereu o idee bună deoarece corpul vostru are nevoie de somn natural şi nu forţat prin intermediul unor substanţe chimice. Pe termen lung somniferele pot crea dependenţă psihică şi vă puteţi afla într-o zi în imposibilitatea de a adormi fără ajutorul lor. Evitaţi stresul din timpul zilei, stabiliţi-vă un orar clar de repaus şi încercaţi chiar să ţineţi un calendar al orelor dormite.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply