Un studiu publicat în revista Journal of Biological Psychology a dezvăluit că oamenii care suferă de fobie de păianjeni (arahnofobie) tind să vadă păianjenii de care se tem ca fiind mai mari decât sunt în realitate. Deşi toţi cei care se tem de păianjeni prezintă un discomfort la imaginile cu arahnide, doar cei care se tem excesiv de ele le văd ca fiind semnificativ mai mari.

Un experiment a inclus doar femei în studiu deoarece femeile au tendinţa de a se teme de păianjeni mai mult decât bărbaţii. Unui grup de 80 de femei li s-a dat un chestionar prin care să marcheze teama lor de păianjeni iar cercetătorii au preluat din eşantion doar pe cei care se situau în marjele extreme de 20% (puţin temători sau extrem de temători – 13, respectiv 12 studenţi de sex feminin). Pe ecranul unui computer li s-au afişat imaginea unei muşte şi a unei oi în timp ce în partea de jos a ecranului se derulau imagini cu păsări, fluturi şi păianjeni. Respondenţii au fost rugaţi să deplaseze un indicator între cele două poze ale muştei şi oii ca să marcheze dimensiunea creaturilor din imaginile derulate mai jos. Participanţilor la studiu li s-a spus totodată să marcheze aceste imagini ca fiind plăcute sau neplăcute.

În mare parte, fiecare student participant la studiu a găsit imaginile cu păianjeni ca fiind neplăcute, dar doar cei cu un înalt nivel de arahnofobie au considerat păianjenii din imagini ca fiind mai mari ca fluturii. Pentru a elimina variabilele exogene, cercetătorii au realizat un nou experiment, de data aceasta pe 64 de femei, în care au înlocuit pozele cu păianjeni cu poze ale unor viespi. Grupul cu înalte nivele de arahnofobie au marcat şi aceste imagini ca fiind neplăcute dar nu a supraestimat dimensiunea insectelor ca în primul experiment. Studiul a ajuns la concluzia că oamenii care se tem de păianjeni au tendinţa de a-i vedea pe aceştia mai mari decât sunt în realitate.

O întrebare care se pune este ”teama face ca dimensiunea percepută să fie alterată sau dimeniunea este cea care cauzează teamă excesivă?”. Rezultatele studiului – speră cercetătorii – pot fi folosite în tratarea arahnofobiilor şi a altor fobii.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply