Istoria, arta, cinematografia, ştiinţa, politica – toate sunt alcătuite din celebrităţi ale căror nume ne aprinde un beculeţ în creier. Unele din aceste celebrităţi însă ascund secrete de ordin psihologic.

Leonardo DiCaprio

Angelina Jolie a fost diagnosticată cu tulburare de personalitate borderline pe la finalul anilor ’90 când a început să manifeste simptome de ideaţie suicidară. Comportamente simliare celor diagnosticaţi cu borderline au prezentat şi Marilyn Monroe, Courtney Love, Amy Winehouse, Lindsay Lohan şi Britney Spears.

Jessica Alba

Printre persoanele faimoase cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă se numără Leonardo DiCaprio care afirma în trecut că nu se poate abţine să nu calce pe stradă pe petele lăsate de guma de mestecat ori să intre de mai multe ori prin acelaşi cadru de uşă. Jessica Alba devine anxioasă dacă nu se spală pe mâini sau păr de un număr fix de ori. Lui David Beckham nu-i plac numerele impare şi nu se poate abţine să nu rearanjeze mobila din camerele lui de hotel. Şi Cameron Diaz e germofobă şi se spală pe mâini obsesiv. Alte nume faimoase care suferă de OCD şi au umblat la psiholog sunt Justin Timberlake, actorul Bill Bob Thornton şi milionarul Donald Trump.

Autorul american Philip K. Dick este cel după cărţile căruia au fost create o mulţime de filme de succes (Blade Runner, Minority Report, Next, Paycheck, Screamers, The Adjustment Bureau, Impostor). Philip K. Dick a fost totodată şi schizofrenic, crezându-se urmărit de serviciile secrete şi abuzând de droguri şi alcool în timpul vieţii. Pictorul Vincent van Gogh este şi el bănuit să fi fost ori schizofrenic, ori bipolar. Printre alte nume sonore diagnosticate cu schizofrenie se numără Syd Barrett (fondator al formaţiei Pink Floyd), Jack Kerouac (autor american), Mary Todd Lincoln (soţia fostului preşedinte american Abraham Lincoln), Eduard Einstein (fiul lui Albert Einstein) şi Adèle Hugo (fiica lui Victor Hugo).

Frank Sinatra

Tulburarea bipolară s-a ţinut şi ea de celebrităţi. Actorul Jim Carrey, vocalul trupei Nirvana (Kurt Cobain), actorul Stephen Fry, Mel Gibson, scriitorul Ernest Hemingway, filosoful Friedrich Nietzsche şi cântăreaţa Sinéad O’Connor sunt bănuiţi sau au fost confirmaţi ca fiind bipolari. Şi despre poetul american Edgar Allan Poe se bănuieşte că ar fi suferit de tulburare bipolară.

Adolf Hitler

Axl Rose, vocalul formaţiei Guns N’ Roses a fost diagnosticat ca fiind maniaco-depresiv. Despre Frank Sinatra se bănuieşte că ar fi fost şi el bipolar. Catherine Zeta-Jones a fost şi ea diagnosticată cu tulburare bipolară II.

Să vedem acum care celebrităţi au fost diagnosticate cu tulburare de personalitate narcisistă. Fostul dictator Saddam Hussein; actorii Alec Baldwin, Sharon Stone şi William Shatner; pictorul Pablo Picasso; rapperul Kanye West. Despre Elvis Presley se bănuieşte că ar fi avut şi el TPN la fel ca şi Lee Harvey Oswald, omul care l-a ucis pe preşedintele Kennedy. Printre alţi narcisişti cunoscuţi se numără Marlon Brando, Eva Peron, criminalul în serie Ted Bundy, cântăreţul Marilyn Manson, Madonna. Atât despre Adolph Hitler cât şi despre Joseph Stalin se presupune că ar fi avut tulburare de personalitate narcisită.

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply