Nu aveţi puteri supranaturale şi nu puteţi influenţa cursul lucrurilor cu puterea minţii. Dar asta nu vă opreşte din când în când să bateţi în lemn crezând că astfel puteţi preveni lucrurile rele. Din când în când visaţi cu cineva iar a doua zi vă întâlniţi cu persoana respectivă şi credeţi că asta înseamnă ceva şi că, cumva, visul a fost prevestitor. Poate aveţi un talisman magic care vă poartă noroc, poate vi s-a întâmplat ceva rău într-o zi de vineri 13. Ei bine – toate aceste lucruri sunt doar credinţe iraţionale şi le putem categorisi în următoarele:
Simbolistică puternică
Atribuim putere unor simboluri precum o bucată de carton cu faţa Fecioarei Maria tipărită pe ea. Se prea poate că actul de a rupe acea bucată de carton să-l percepeţi ca fiind un sacrilegiu. Într-un experiment, mai multe persoane au refuzat să arunce săgeţi spre o poză a mamei lor dar nu au avut probleme în a arunca săgeţi spre o poză cu Hitler. Un alt gest similar este cel care ne îndeamnă să amestecăm zarurile bine de tot înainte de a le rula deoarece considerăm că astfel se ”amestecă” mai bine, chit că un număr mai mare de mişcări nu face ca faţetele zarurilor să se diferenţieze mai mult unele de altele. Religia şi ritualurile religioase se bazează mult pe simbolistica obiectelor şi, cuplat cu faptul că tindem să vedem tipare în orice, ne face să atribuim cauzalitate unor simple obiecte.
Consecinţe dictate de acţiuni
Tindem să credem că a face sau a nu face un anumit lucru poate avea o consecinţă anume asupra viitorului. Cei care pariază pe jocuri de noroc s-ar putea îmbrăca la fel ca în ziua în care au câştigat ultima oară. Se spune că unii marinari nu vorbesc despre cai atât timp cât sunt la bordul navei deoarece acest lucru ar fi încărcat de ghinion. Nu trecem pe sub scări, facem trei paşi înapoi când o pisică neagră ne trece prin cale şi evităm să călcăm pe crăpăturile din drum. Superstiţii de genul acesta au la bază credinţa iraţională cum că intervenţia noastră schimbă sau previne ceva în viitorul apropiat. Ne dă un sentiment de control asupra incontrolabilului prin mici ritualuri cărora le conferim o însemnătate mare. Inelul cu noroc, pantofii care ne garantează că vom trece de un examen dificil, pixul magic – toate acestea sunt credinţe iraţionale la care până şi cei mai raţionali oameni apelează uneori.
Puterea minţii
Tindem să credem că mintea noastră este capabilă să influenţeze viitorul sau decursul lucrurilor. Ne gândim intens la o persoană într-o zi iar ore mai târziu persoana ne sună. Ne dorim cu ardoare ca persoana iubită să ne contacteze şi – dacă ne concentrăm destul de mult – lucrul se va întâmpla. Sau cel puţin aşa credem. Un psiholog v-ar spune că nu există o corelație între cât de mult ne dorim un lucru şi probabilitatea ca acesta să se întâmple. Dar cum avem tendinţa să calculăm doar lucrurile cu însemnătate şi nu eşecurile, vedem corelaţii între primele şi dorinţa noastră ca acele lucruri să se întâmple. Dacă am calcula de câte ori ne-am dorit un lucru şi acesta nu s-a întâmplat, am observa că rata eşecurilor este mai mare decât cea a reuşitelor şi că tentativa de a influenţa viitorul cu puterea minţii nu este sortită izbândei.
Leave a reply
Leave a reply