O întrebare pe care tinerii părinţi şi-o pun des este ”când să-mi dau copilul la cursuri?”. Fie că vorbim de un curs de pian, pictură sau unul de limbă străină, cercetările din ultimele decenii cad de acord asupra unui lucru: perioada în care copiii sunt capabili să înveţe cel mai uşor se situează undeva între un an şi şase ani. Copiii mici aflaţi la acele vârste se află în zona optimă asimilării de cunoştinţe iar reţelele lor neuronale sunt încă în formare. Pe la vârsta de trei ani un copil este capabil să îşi formeze deprinderi mai rapid decât ar putea să o facă un adolescent sau un adult. De asemenea, este capabil să înveţe mai uşor limbi străine.
Încet, pe parcursul anilor, în România s-a instaurat moda înscrierii copiilor în creşe şi grădiniţe bilingve în care jocul se împleteşte cu învăţarea. Educatoarele li se adresează copiilor în limba engleză, franceză sau germană, în aşa fel încât în timpul petrecut acolo să poată asimila şi o altă limbă pe lângă limba română.
Studiile arată că atunci când limba engleză este învăţată ca limbă secundară, cu cât aceasta este depinsă mai timpuriu în viaţă, cu atât asimilarea ei se face mai rapid şi mai uşor. Cu alte cuvinte, cu cât mai devreme în anii de viaţă copilul dumneavoastră are contact cu o limbă străină, cu atât mai bine.
Critică în ceea ce priveşte abilitatea lui de comprehensiune şi modul în care se va descurca în viaţă este deprinderea limbii engleze. Engleza este o limbă de circulaţie internaţională, a doua ca răspândire pe glob după mandarină. Pe locul al doilea ca utilitate în mediul european este germana. Austria, Germania, Elveţia, Belgia şi Luxemburgul sunt ţări în care germana este limba oficială sau co-oficială. Un copil care va învăţa începând cu vârsta de trei sau patru ani aceste două limbi străine are mai mari şanse să se descurce în viaţă. Mai mult, datorită anumitor similarităţi fonetice, cuvintele necunoscute dintr-o limbă vor căpăta brusc sens datorită asemănării lor cu cele din altă limbă: cat/Katze (pisică), orange/Orange (portocală), house/Haus (casă). Învăţând engleza şi germana în paralel de timpuriu, unui copil îi va fi mai uşor să le deprindă pe amândouă.
Un alt factor crucial în dezvoltarea copilului este modul în care acesta învaţă mai multe despre mediul lui înconjurător. Formele geometrice, adâncimea spaţială, culorile, notele muzicale – toate acestea îl pot ajuta să se descurce mai uşor în societate. Este de recomandat un curs de pictură în care copilul să se poată juca cu vopselele, să le poată simţi cu degetele textura lor, analiza modul în care galbenul adăugat albastrului formează culoarea verde. Un curs de pictură îi dezvoltă totodată creativitatea, percepţia, capacitatea de analiză şi memoria formelor. Desenând o girafă va reuşi mai uşor să o diferenţieze de celelalte animale decât privind o simplă poză. Informaţia se încimentează mai bine în memorie prin activitate. Pentru mai multe informaţii legate de dezvoltarea copilului dumneavoastră discutaţi cu un psiholog.
Începând cu vârsta de doi ani şi jumătate sau trei ani lăsaţi-vă copiii să înveţe să se exprime şi altfel decât în limba română. Lăsaţi-i să deseneze, cumpăraţi-le aquarele, lăsaţi-i să se mânjească pe mâini de culori. Degetele se spală, dar informaţia dobândită prin ele în decursul a două ore se sedimentează solid la vârste fragede.
Leave a reply
Leave a reply