Tulburarea de personalitate antisocială se caracterizează printr-un tipar pervaziv de încălcare a drepturilor celorlalţi. Celor cu tulburare de personalitate antisocială nu le pasă de lucrurile la care alţii au dreptul şi au un simţ moral diminuat. Prin urmare au deseori probleme cu poliţia, sunt impulsivi şi se comportă agresiv.
Printre alte simptome ale tulburării se numără lipsa unui plan de viitor, lipsă de interes pentru siguranţa proprie sau a altora, lipsa remuşcărilor şi iresponsabilitate în achitarea obligaţiilor financiare ori a sarcinilor de lucru. Cei cu tulburare de personalitate antisocială mint des şi se folosesc de tertipuri neortodoxe pentru a obţine ceea ce vor. Un semnal al instaurării tulburării ulterior în viaţă îl constituie problemele grave de comportament înainte de vârsta de 15 ani.
Celor cu tulburare de personalitate antisocială nu le place să respecte regulile, au probleme cu recunoaşterea autorităţii şi nu le pasă de normele sociale. Au dificultăţi în a menţine relaţii de durată deşi nu le întâmpină atunci când le formează. Sunt incapabili să înveţe din experienţă, pedepsele nu au un efect asupra lor şi nu au sentimente de vină.
Numărul cazurilor de sociopatie şi psihopatie din închisori este mare, acolo fiind închişi mulţi din cei cu tulburare de personalitate antisocială. Psihopaţii nu simt teamă sau anxietate şi au imunitate în faţa stresului.
Există cinci subtipuri de psihopaţi, după cum urmează:
- tipul nomad – se simte blestemat, dat la o parte, gravitează dintr-un loc în altul, impulsiv;
- tipul răuvoitor – are trăsături de sadism şi paranoia, este brutal, răzbunător, fără teamă şi fără sentimente de vinovăţie;
- tipul lacom – simte că i se cuvin anumite lucruri, este lacom, simte plăcere în a lua lucruri de la oameni;
- tipul riscant – are trăsături histrionice, este nesăbuit, impulsiv, încrezător, se implică în acţiuni periculoase;
- tipul care îşi apără reputaţia – are trăsături narcisiste, doreşte să pară infailibil, invicibil, formidabil, devine nervos dacă îi este pus la îndoială statutul, reacţionează din cale afară la insulte.
În combinaţie cu tulburarea de personalitate antisocială pot apărea şi alte tulburări precum tulburări depresive, tulburarea de somatizare, ADHD, tulburarea de personalitate sadică, tulburarea de personalitate borderline. Din cauza incapacităţii lor de a resimţi vină, cei cu tulburare de personalitate antisocială sunt greu de tratat de către un psiholog. Nu au suficientă motivaţie pentru a urma şedinţele şi eşuează în a vedea costurile asociate cu comportamentul lor antisocial. De cele mai multe ori ei sunt aduşi la terapie de către poliţie sau în unele cazuri de rude. Conform unei statistici din 2002, 47% dintre bărbaţii din închisorile americane şi 21% dintre femeile din închisorile din SUA au TPA. Sunt lipsiţi de onestitate, seducători, manipulatori.
Filmele americane au denaturat termeni precum ”psihopatie” sau ”sociopatie” iar în prezent, în conştiinţa comună, aceştia sunt asociaţi criminalilor în serie. Nu toţi criminalii în serie au tulburare de personalitate antisocială şi nu toţi cei cu tulburare de personalitate antisocială sunt criminali.
Leave a reply
Leave a reply