Se caracterizează prin lipsa interesului în ceea ce priveşte relaţiile sociale, secretivitate, un stil de viaţă solitar, apatie şi răceală emoţională. Cei cu tulburare de personalitate schizoidă au o viaţă interioară bogată şi trăiesc într-o lume a fanteziei. A nu se confunda cu schizofrenia, tulburarea de personalitate schizotipală sau tulburarea schizoafectivă.
Persoanele cu tulburare de personalitate schizoidă sunt reci, au probleme în a menţine relaţii sociale şi a se manifesta afectiv. Nu-şi pot exterioriza emoţiile, râd rar şi par indiferente la mediul înconjurător. Din această cauză, cei cu tulburare de personalitate schizoidă nu-şi pot da seama cât de bine se înţeleg cu ceilalţi. Au o nevoie puternică de spaţiu intim şi se simt sufocaţi când acesta nu este respectat. Sunt cei mai fericiţi în relaţiile în care partenerul nu se implică şi le cere la rândul lui puţină implicare ori puţine emoţii. Evită intimitatea, emoţiile pozitive sau negative şi dezvăluirile.
Asta nu înseamnă că cei cu tulburare de personalitate schizoidă nu pot avea relaţii de iubire sau de prietenie. Pot alcătui astfel de relaţii bazate pe interese comune, fizic, intelect, interese familiale sau ocupaţionale. În ceea ce priveşte sexul, cei cu tulburare de personalitate schizoidă preferă abstinenţa, deşi au fost întâlnite cazuri în care cei cu această tulburare duc o viaţă activă sexual. Motivul pentru care evită relaţiile intime este apropierea pe care trebuie să o aibă faţă de o altă persoană, apropiere pe care o găsesc ca fiind intolerabilă. În mod paradoxal, odată căsătoriţi sau într-o relaţie stabilă, mulţi din cei cu tulburare de personalitate schizoidă adoptă un comportament promiscuu şi-şi înşeală partenerul. Acest lucru se întâmplă deoarece încearcă să dilueze din apopierea pe care o implică relaţia lor stabilă şi senzaţia de gol interior pe care aceasta o aduce.
Dinamica ciudată a sexualităţii celor cu tulburare de personalitate schizoidă dă naştere la o personalitate care preţuieşte celibatul, evită romantismul, detestă aluziile sexuale şi în acelaşi timp, în secret, are priză la perversiuni sexuale, are tendinţe voyeuriste şi interese pornografice.
Tulburarea de personalitate schizoidă este întâlnită des printre rudele celor cu schizofrenie şi tulburare de personalitate schizotipală, ceea ce implică o cauză genetică a apariţiei tulburării.
Au puţini prieteni apropiaţi, sunt indiferenţi la critică sau laude, sunt detaşaţi şi găsesc puţine activităţi care să le provoace plăcere. Sunt indiferenţi în ceea ce priveşte regulile şi normele sociale şi preocupaţi de lumea lor internă şi plină de fantezie. Alte trăsături care îi caracterizează pe cei cu tulburare de personalitate schizoidă sunt felul în care se retrag din faţa lumii, o doză sănătoasă de narcisism şi faptul că sunt autosuficienţi, preferând să se bazeze pe ei înşişi şi nu pe ceilalţi. De asemenea, mulţi din cei cu tulburare de personalitate schizoidă au un simţ aparte al superiorităţii care nu implică însă înjosirea altora după modelul narcisist.
Tulburarea de personalitate schizoidă este întâlnită cu ceva mai des la bărbaţi, şi are o prevalenţă de sub 1% în populaţia generală. Este întâlnită rar în mediul clinic deoarece cei cu această tulburare ajung rar la psiholog.
Leave a reply
Leave a reply