Se caracterizează prin dependenţa faţă de ceilalţi şi este o condiţie cronică prin care cel cu tulburare de personalitate dependentă are nevoie de alţii pentru a-i îndeplini nevoile emoţionale şi fizice. Conform unui studiu din 2012 tulburarea de personalitate dependentă se moşteneşte în proporţie de 55-72%. Totodată, tulburarea este întâlnită în 0,6% din populaţie, mai predominant în rândul femeilor.

Este nevoie ca trei din următoarele să fie îndeplinite pentru ca un diagnostic de tulburare de personalitate dependentă să fie pus. Cei cu TPD îi încurajează pe alţii sau le permit altora să ia decizii importante cu privire la viaţa lor. Mai mult, cei cu TPD trec peste nevoile lor personale şi le desconsideră în detrimentul nevoilor altora, conformându-se doriţei celor de care depind. Refuză să aibă doleanţe în faţa celor de care depind şi nu le impută acestora lucruri. Se simt incomfortabil când sunt singuri şi au teama că nu se vor descurca fără ajutorul celorlalţi. Sunt extrem de preocupaţi de temeri cu privire la abandonul celor cu care sunt în relaţie şi au o capacitate limitată de a lua decizii fără să fie instruiţi or să primească asigurări repetate din partea altora.

Cei cu tulburare de personalitate dependentă sunt astenici, pasivi, se simt ca fiind inadecvaţi.

O subclasificare a celor cu TPD împarte tulburarea în cinci subtipuri:

  • tipul neliniştit – are trăsături evitante, este temător, vulnerabil la abandon, se simte singur dacă nu se află în preajma figurilor pe care le percepe ca fiind de ajutor;
  • tipul altruist – are trăsături masochiste, se percepe pe sine ca fiind parte a altcuiva, este absorbit, încorporat de persoana de care depinde, îşi predă identitatea personală, devine o extensie a celuilalt;
  • tipul imatur – este ca un copil, nedezvoltat, lipsit de experienţă, naiv, neformat, incapabil să îşi asume responsabilităţi de adult;
  • tipul acomodat – are trăsături histrionice, este graţios, binevoitor, se conformează rapid, agreabil, se adaptează rapid rolului submisiv şi de inferioritate;
  • tipul ineficace – include trăsături schizoide, este neproductiv, incompetent, lipsit de merite, în căutarea vieţii fără probleme, refuză să facă faţă dificultăţilor şi nu se sperie de neajunsurile proprii.

Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă cer mereu sfatul persoanelor la care ţin şi, puşi în faţa unei decizii, sunt temători şi variabili, neîncrezători în forţele proprii şi extrem de sugestibili. Cad mereu de acord cu ceea ce le spui, îşi exprimă des nemulţuirea cu privire la propria persoană şi uneori admiraţia faţă de cei la care ţin. Cea mai mare durere pe care le-o puteţi provoca este să-i părăsiţi. Se tem extrem de a fi abandonaţi de familie, prieteni, iubiţi şi de aceea evită conflictele şi se prefac că nu observă atunci când sunt ironizaţi. Se dau bătuţi uşor, cad în deznădejde, sunt incapabili să funcţioneze autonom. Cad pradă panicii când se află în dificultate şi de obicei se aşteaptă la ajutor din partea celorlalţi atunci când sunt în necaz.

Tulburarea de pesonalitate dependentă se poate trata în timp cu ajutorul unui psiholog şi a şedinţelor de terapie. Nu este exclus ca odată cu tulburarea de personalitate dependentă să-şi facă apariţia şi alte neajunsuri precum depresia, anxietatea şi stima de sine scăzută.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply