Numită şi tulburare bipolară afectivă sau tulburare maniaco-depresivă, tulburarea bipolară se caracterizează prin perioade de manie/hipomanie care alternează cu perioade de depresie. În timpul episoadelor de manie persoana este euforică, energică, iritabilă, anormal de fericită. În funcţie de severitatea episodului manic s-ar putea să intervină episoade de psihoză şi halucinaţii. Cei cu tulburare bipolară iau decizii proaste rapid şi fără să se gândească mult la consecinţe. Dorm puţin, gândurile le fug prin minte cu rapiditate, au probleme cu menţinerea atenţiei. În timpul episoadelor depresive viziunea asupra vieţii este pesimistă, indivizii nu fac contact cu ochii celorlalţi şi pot fi extrem de anxioşi.

Episodul de manie se caracterizează prin vorbire rapidă, neîntreruptă, vârtej de gânduri, hipersexualitate şi/sau cheltuirea excesivă a banilor. Netratate, episodale de manie pot dura de la trei la şase luni. În timpul episodului manic cei cu tulburare bipolară sunt mânaţi de un ţel precis în care-şi investesc toate eforturile. Se consideră ca fiind ”aleşi” pentru acel scop, sunt de neoprit în urmărirea lui şi pot experimenta în 50% din cazuri halucinaţii sau iluzii. Înainte cu două-trei săptămâni înainte de un episod de manie indivizii au perioade prelungite de nesomn, modificări în apetit şi anxietate crescută.

Episoadele de hipomanie durează cel puţin patru zile fără însă a afecta semnificativ abilitatea individului de a lucra sau socializa şi fără a prezenta episoade de psihoză.

Cei cu tulburare bipolară sunt creativi sau iritabili în timpul episoadelor de hipomanie, au energie multă şi sunt mai activi ca de obicei.

Episoadele de depresie sunt caracterizate de tristeţe, anxietate, izolare, mânie, sentiment de culpă, lipsă de speranţă. Probleme de concentrare, singurătate, lipsa apetitului, pierderea interesului sexual, lipsă de motivare, gânduri suicidare. Între 1-3% din cei cu tulburare bipolară ajung la suicid. Un episod depresiv major poate dura până la şase luni.

Episoadele afective mixte sunt cele care au caracteristicile atât a episoadelor de depresie cât şi a celor de manie. Gândurile de grandoare alternează cu cele suicidare. Impulsivitatea este ridicată iar cei cu tulburare bipolară pot lua decizii nefaste în aceste stări (abuz de substanţe, agresivitate).

Există patru tipuri de tulburare bipolară. Multă lume consideră că forma cea mai gravă a tulburării este tulburarea bipolară I. Se caracterizează prin episoade de manie ce pot alterna (dar nu în toate cazurile) cu episoade depresive. Tulburarea bipolară II nu are episoade de manie dar prezintă episoade de hipomanie şi unul sau mai multe episoade depresive. Ciclotimia se caracterizează prin episoade de hipomanie ce alternează cu episoade depresive, ultimele neîntrunind condiţiile unui episod depresiv major. Ciclotimia este cea mai uşoară formă a tulburării bipolare. În fine, a patra formă este tulburarea bipolară nespecifică şi cuprinde toate formele tulburării care nu pot fi încadrate în cele trei categorii anterioare.

Există tulburări şi boli mintale ale căror simtome seamănă cu cele ale tulburării bipolare, astfel că un psiholog trebuie să fie atent în formularea unui diagostic. Simptomele din ADHD, schizofrenie, episodul depresiv major şi tulburarea de personalitate borderline sunt similare cu cele din tulburarea bipolară.

Printre celebrităţile care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară se numără Catherine Zeta-Jones, Jean-Claude Van Damme, Sinéad O’Connor, Jim Carrey, Kurt Cobain şi Mel Gibson.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply