Reţeaua de socializare Facebook are în prezent peste un miliard de utilizatori. Nu e de mirare că cercetătorii au început să publice studii cu privire la profilul psihologic al utilizatorului de Facebook. Să vedem aşadar ce spune despre tine modul în care te comporţi pe Facebook. Un studiu afirmă că persoanele cu stimă de sine scăzută tind să fie mult mai peocupate de ceea ce alţii postează despre ei pe Facebook în timp ce persoanele cu stimă de sine crescută petrec mai mult timp adăugând informaţii profilului lor personal. Utilizatorii cu stimă de sine scăzută monitorizează constant wall-ul lor şi au tendinţa să şteargă mai des postările nedorite.

Bărbaţii petrec în medie 64 de minute/zi pe Facebook iar femeile 81 de minute/zi.

Cei cu o situaţie materială mai precară sau cu o educaţie mai şubredă care petrec mult timp pe Facebook tind să fie mai puţin fericiţi şi mai puţin mulţumiţi de propria lor viaţă. O treime dintre bărbaţi provoacă oamenii pe Facebook în timp ce rata femeilor care fac acelaşi lucrur este de doar o cincime. O pătrime din utilizatorii de Facebook folosesc reţeaua de socializare pentru a se lăuda cu diverse lucruri. Studiul a dezvăluit şi alte statistici, precum faptul că cei mai în vârstă folosesc Facebook pentru a cunoaşte alţi oameni ori că femeile scriu mai mult despre emoţii şi relaţiile în care se află. 38% dintre respondenţi împart informaţii cu caracter negativ pe reţeaua de socializare în timp ce 67% dintre tineri folosesc Facebook din pură plictiseală.

Dar ce spune psihologia despre relaţiile de cuplu? Conform unui studiu, cei care sunt nesiguri de relaţia lor cu persoana iubită postează regulat despre relaţia în care se află pentru a uita de propriile sentimente de insecuritate şi pentru a abate atenţia publicului de la ele. Acelaşi studiu afirmă că cei obsedaţi de mersul la sala de forţă şi care postează regulat update-uri despre asta sunt în mare parte narcisişti. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care postează frecvent despre mâncarea sănătoasă pe care o consumă ori despre realizările lor. Narcisiştii scriu mult şi des despre dieta pe care o urmează şi rutina exerciţiilor fizice iar like-urile pe care le primesc le întăresc imaginea percepută despre sine.

Tot în ceea ce priveşte relaţiile dintre cupluri, o cercetare a descoperit că nevroticii tind să se laude mai des pe Facebook cu relaţia în care se află şi verifică mai des profilul persoanei iubite. La fel, cei introvertiţi vor avea şi ei tendinţa să verifice profilul pesoanei iubite pentru a vedea cu cine discută şi cine îi acordă aprecieri.

Alte studii au dezvăluit că, cu cât postezi mai des pe Facebook, cu atât mai probabil ai tendinţe narcisiste sau o personalitate insecurizantă. Psihologia reţelelor sociale este abia la început, dar deja putem recunoaşte anumite tipare din rezultatele studiilor de mai sus. Tu îţi recunoşti prietenii?

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply