A fost dezvăluită o nouă posibilă cauză a schizofreniei, descoperită de un anume Steven McCarroll, microbiolog la Harvard Medical School în Boston. Până în prezent cauzele schizofreniei nu sunt pe deplin înţelese şi cercetarea în acest domeniu nu a dat prea multe roade. Tot ce se ştie este că schizofrenia are anumite simptome şi că poate fi transmisă genetic. Cauzele schizofreniei în schimb sunt ascunse de umbră.
Bazându-se pe un studiu care analizează cauzele biologice ale schizofreniei, Steven McCarroll afirmă că boala se trage dintr-un stadiu normal de maturare a creierului adolescenţilor care a apucat-o pe o cale greşită. Studiul amintit anterior afirmă că există 108 de regiuni în ADN-ul nostru care, în anumite combinaţii, fac ca riscul de schizofrenie să crească. Una dintre cele mai active astfel de zone este o porţiune mare a genomului care encodează proteine implicate în sistemul imunitar. McCarroll a aflat că oamenii cu porţiuni ce conţin variante de risc în această regiune au niveluri mai mari ale unei molecule numită ”componenta complementară 4”. C4 se ataşează în sânge microbilor ca să semnalizeze celulelor imunitare că aceştia trebuie devoraţi.
Şoareci genetic manipulaţi să se nască fără molecula C4 au dezvăluit că aceasta are un al doilea rol, şi anume în creier. C4 se ataşează neuronilor în locul în care aceştia fac legătura cu alţi neuroni şi semnalizează că aceste sinapse ar trebui şi ele acaparate de celule imunitare.
Când tinerii se dezvoltă, trec printr-un stagiu de dezvoltare numit ”pruning” (ciuntire) prin care creierul lor pierde din aceste sinapse. Testele post-mortem au arătat că oamenii cu schizofrenie au şi ei mai puţine sinapse. Steven McCarroll a speculat că molecula C4 face ca uneori creierul să fie ”tuns” de mai mulţi neuroni decât ar fi necesar.
Steven Hyman, director la Stanley Center for Psychiatric Research în Cambridge, Massachusetts, a căzut de acord cu acestă teorie şi a afirmat că legătura schizofreniei cu sistemul imunitar era cunoscută de dinainte şi că studiile lui Steven McCarroll constituie cea mai importantă descoperire în analiza cauzelor biologice ale bolii.
Această explicaţie nu este însă singura şi nu reprezintă răspunsul universal la întrebarea referitoare la cauzele apariţiei schizofreniei. Este însă un avans considerabil în domeniu şi explică destul de bine de ce primele semne ale bolii apar timpuriu în adolescenţă, atunci când creierul trece prin acea fază de reducere a conexiunilor nervoase. Lipsa sinapselor ar putea fi cauza lipsei de atenţie din cei cu schizofrenie, a memoriei lor slabe şi a lipsei de motivare.
Schizofrenia este o boală mintală gravă pentru care există metode de minimizare a impactului dar nicio metodă de a vindeca boala. Parte semnificantă a cauzei lipsei acestor metode de vindecare rezidă tocmai în faptul că schizofrenia a fost până acum un fel de mister al psihologiei, şi asta tocmai pentru că motivul debutului bolii – cel puţin la nivel biologic – nu era cunoscut.
Leave a reply
Leave a reply