Ideea de bullying este din ce în ce mai des vehiculată în ultima vreme. Copiii se confruntă periodic cu asemenea comportamente în şcoală iar efectele bullying-ului pot fi severe în cazul unora. Prin bullying se înţelege acel comportament aversiv prin care o persoană abuzează de o alta în mod direct sau indirect, provocându-i ultimei neplăceri în formă continuă. De exemplu, atunci când un copil, în repetate rânduri, trage de păr un alt copil, pe parcursul mai multor zile, transformându-l pe ultimul într-o ţintă, putem vorbi de bullying. Victima bullying-ului trece prin perioade de stres şi anxietate, chiar depresie de pe urma abuzului suferit.

Este important de ştiut că bullying-ul are mai multe forme. Abuzul fizic este o formă des întâlnită în şcoală şi se manifestă prin agresiunea fizică repetată a unei persoane faţă de o altă persoană. Abuzul verbal se caracterizează prin cuvinte jignitoare adresate unei persoane, punerea de nume, stâlcirea numelui, umilirea celuilalt prin vorbe şi fraze menite să-i provoace victimei o detresă în mod deliberat. Bullying-ul relaţional se caracterizează prin ameninţarea cu retragerea prieteniei sau folosirea prieteniei ca monedă de troc. Un copil – de exemplu – ar putea în repetate rânduri să-l ameninţe pe un altul că nu va rămâne prietenul său dacă al doilea copil nu îndeplineşte anumite sarcini pentru el. Cyberbullying-ul este o formă recentă de bullying şi are loc cu ajutorul tehnologiei. Un copil sau un adult vizitează un site online care permite discuţii între utilizatori, un chat sau un alt tip de canal de socializare şi devine ţinta ridiculizării, a înjurăturilor ori a cuvintelor dure din partea celorlalţi.

Cyberbullying-ul este o problemă reală în ziua de azi, în special în rândul copiilor care au acces la Internet.

Bullying-ul fizic poate avea loc sub forma împinsului, punerii de piedici, scuipatului, trasului de păr, lovitului persoanei. Bullying-ul verbal se manifestă în general prin strigăte adresate persoanei, ameninţări repetate, luatul în derâdere, ironii, sarcasm ori înjurături. Bullyig-ul relaţional se caracterizează de obicei prin pornirea de zvonuri al căror subiect devine victima, bârfe, excluderea din cercul de amici ori prieteni, tratarea victimei cu indiferenţă ori ascunderea continuă elementelor verbale nefaste sub ambalajul unei glume nevinovate. Cyberbullying-ul se manifestă prin hărţuirea online a victimei, ridiculizarea persoanei pe forumuri ori chat-uri, crearea de conturi false şi folosirea lor pentru a strica imaginea victimei, postarea de fotografii compromiţătoare ori înjurături adresate victimei în circumstanţe repetate.

Prin contrast, mobbing-ul este o formă de bullying care implică acţiunea coordonată a mai multor persoane, menită să izoleze victima sau să îi provoace rău prin acţiuni dealtfel uşor scuzabile. La serviciu, într-un mediu corporatist, colegii de departament ar putea de exemplu să ”uite” să te invite la cafea în fiecare zi, în condiţiile în care ritualul cafelei este întreţinut de ei cu regularitate. Ori ar putea să nu-ţi răspundă la întrebări, să te excludă, să te marginalizeze, să pornească zvonuri cu privire la adresa ta, să facă constant glume pe seama ta. Toate aceste acţiuni au loc în grup, sunt spontane sau plănuite şi au ca scop eliminarea victimei din cercul intern al întreprinzătorilor lor ori umilirea acesteia de către cei din grupul social. Mobbing-ul este des întâlnit în corporaţiile mari şi poate avea efecte psihologice nefaste asupra victimei: scăderea performanţei de lucru, depresie, anxietate, atacuri de panică, scăderea stimei de sine.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply