Ne aşteptăm la fericire şi voie bună de Crăciun: împodobim bradul, stăm cu cei dragi, împărţim cadouri. Dar adevărul e că sărbătorile de iarnă sunt pentru mulţi prilej de nefericire deoarece în această perioadă se înmulţesc alarmant cazurile de depresie. Există mai multe cauze pentru acest fenomen. Parţial, creşte nivelul de responsabilitate şi odată cu el creşte şi nivelul de anxietate din om. Ne grăbim ca totul să fie perfect, alergăm încoace şi încolo, facem mâncare, ne întrebăm dacă avem destui bani ca să cumpărăm tot ceea ce ne-am propus. Vrem cu orice preţ să ne ridicăm la aşteptările celorlalţi iar asta poate duce în schimb la un episod depresiv.

Apoi mai există şi factorul social. Sărbătorile de iarnă înseamnă reuniuni de familie şi întâlnirea cu persoane pe care poate nu dorim să le revedem. Asta va duce la relansarea unor animozităţi vechi, care la rândul ei duce la stres, anxietate, tristeţe. Efortul de a juca teatru în continuare pentru a nu lăsa pe alţii să vadă prin ce trecem ne poate consuma şi el.

O cauză de mediu a depresiei din preajma Crăciunului este dată şi de zilele tot mai scurte ale iernii. Seara se lasă tot mai repede iar lipsa de lumină poate influenţa dispoziţia afectivă a oamenilor. Ne simţim apatici, lipsiţi de energie, dormim mult şi ne spunem că asta se întâmplă deoarece recuperăm pierderea energiei din ultimele săptămâni de lucru. Pofta de mâncare creşte şi ne dorim dulciuri şi carbohidraţi. Acest efect al depresiei de Crăciun dispare de obicei de la sine odată cu apariţia primăverii şi reintrarea în ritm de după Revelion, dar în unele instanţe se poate transforma în episod depresiv major, caz în care va fi nevoie de intervenţia unui psiholog.

Sociologia explică depresia din preajma sărbătorilor prin faptul că nu toţi oamenii se pot bucura de Crăciun. Mulţi oameni şi-au setat aşteptări mult prea mari de la acest eveniment şi, cum nu le pot atinge, tot ce pot să facă este să-i urmărească pe ceilalţi cum se bucură şi petrec în timp ce ei sunt din ce în ce mai abătuţi. Tot sociologia spune că în perioada de dinainte de Crăciun şi mai ales în cele imediat următoare cresc ratele de depresie în populaţia generală. Psihologia explică asta prin faptul că mulţi nu reuşesc să iasă din perioada de depresie nici după Crăciun ci aceasta se autoperpetuează în săptămânile de după Anul Nou când lumea reintră în rutină. Cei deprimaţi rămân cu impresia că au ratat ceva important nereuşind să se bucure pe deplin de sărbători iar acum, când trebuie să meargă din nou la şcoală sau serviciu, sunt consumaţi de tristeţe şi anxietate. Mulţi nu reuşesc să facă faţă emoţiilor negative iar starea de depresie se transformă din mâhnire în episod depresiv.

Pentru a combate efectele depresiei de sărbători puteţi încerca să faceţi plimbări lungi dimineaţa, în soare, pentru a contracara lipsa de lumină care se instaurează mai târziu în zi. Conform studiilor [1], cea mai eficientă metodă de a combate depresia de Crăciun este terapia cognitiv-comportamentală. Un psiholog te poate ajuta să renunţi la cogniţiile negative şi, poate, chiar să te poţi bucura totuşi de Crăciun şi Anul Nou.

 

[1] http://www.uvm.edu/~uvmpr/?Page=news&storyID=21761&category=four_sq

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply