M-a întrebat cineva astăzi dacă sunt eficiente acele camere pe care le poți închiria cu ora și în care poți să spargi diferite lucruri pentru ”a te elibera de nervi”. Răspunsul este nu.

Trendul a apărut prin Japonia – o țară în care nivelul de stres este la cote înalte datorită ritmului solicitant de lucru. Oameni în costum renunță periodic la hainele formale și intră în camere închiriate în care pot sparge farfurii sau face cioburi diverse obiecte pentru a se elibera de stres și frustrare. Tehnica este eficientă pe termen scurt. Eliberarea prin agresivitate induce un val de adrenalină care ne face să ne simțim bine. Mai mult – ideea de a face ceva oarecum interzis e incitantă. Societatea condamnă ieșirile de agresivitate așa că o pauză de moment în care îți este permisă o asemenea ieșire fără a fi nevoit să înduri ochii duri ai societății devine o idee apetisantă.

Pe termen scurt stresul este eliberat dar pe termen lung problema persistă. Mai mult – există pericolul ca tehnica de eliberare a stresului prin agresivitate să devină un mecanism de coping în fața respectivului stres. Persoana nu va învăța să facă managementul sănătos al impulsurilor ci va apela tot mai des la asemenea camere în care poate să distrugă în voia inimii tot ceea ce dorește pentru a simți din nou valul de adrenalină.

Ineficiența unei asemenea tehnici de eliberare în fața stresului poate fi intuită din răspunsul la întrebarea ”e bine să plângi pentru a te elibera de frustrare?”. E bine să lăsăm copilul să plângă atunci când nu obține ceea ce vrea sau atunci când e nervos? Pe termen scurt plânsul îl scapă de frustrare dar pe termen lung copilul nu va învăța să rezolve problema care a cauzat frustrarea pentru a se elibera de ea ci va apuca drumul mai scurt optând să plângă. La fel – un om care alege să scape de stres distrugând obiecte inanimate va simți un val de euforie temporar după care se va reîntoarce la problema care a cauzat respectivul stres. În caz că nu va găsi o metodă logică de a rezolva acea problemă, data viitoare când ea va apărea din nou individul se va reîntoarce la camera în care poate distruge obiecte.

Tensiunea derivată din stres nu se rezolvă prin agresivitate decât temporar. Același val de adrenalină îl putem obține făcând sport ori alte activități ce implică mișcare fizică.

 

 

 


Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie), cea de Sociologie și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat șase cărți şi câteva articole în reviste de specialitate. Cabinetul său privat din Oradea este pe str. George Enescu nr. 6.
Leave a reply